UOPSTENO O TUNISU

Istorija, geografija, kultura, kuhinja, galerija...

UOPSTENO O TUNISU

Postod Leila » 09 Jun 2006, 23:21

Tunis se granici sa Alzirom na zapadu i Libijom na istoku, a na severu izlazi na Mediteran.Oblast na severu Tunisa zove se Cap Bon, naziva se "vrtom izmedju valova" i obuhvata podrucje od glavnog grada Tunisa, pa do Hamameta, kao i stene prema Siciliji.

U Tunisu rastu grozdje, paradajz, pomorandze, koriander, jasmin..Jasmin je ujedno i nacionalni cvet Tunisa, preciznije receno beli jasmin, a on predstavlja i simbol ljubaznosti.

Citavom obalom Tunisa mozete naici kako na luksuzne hotele i predivne vrtove, tako i na rusevine iz doba Puna i Rimljana.Stari delovi grada se zovu Medine, u svakom gradicu mozete naci jednu.Medine su pune radnjica, podsecaju na male lavirinte, sa uzanim ulicicama.Tamo ce vas svi dozivati u svoju radnju i zelece da se upoznaju sa vama i da ostvare neki kontakt...Dozivace vam na svim svetskim jezicima...:-)

Nemojte propustiti jahanje kamila u Tunisu...Arapi imaju vise od 100 razlicitih naziva za kamilu, ali je najcesce nazivaju "pustinjskom ladjom".

Zanimljivo je takodje spomenuti da su u Tunisu snimani i neki poznati filmovi.Na primer: "Ratovi zvezda" u Matmati, "Monti Pajton-Zitije Brajanovo" u Susu i Monastiru, pa isto tako i "Engleski pacijent".

U svakom gradicu ili selu u Tunisu, glavni trg se zove Trg 7. Novembra, u cast dana predsednickog prevrata, koji se dogodio na ovaj datum 1987. godine.Od tada, pa do dana danasnjeg, predsednik Tunisa je Zine el Abidin Ben Ali (moze i samo Ben Ali, svi ce znati o kome se radi).Inace, njegovu sliku uramljenu, mozete videti u svakom hotelu, skoro svakom kaficu, restoranu.....
Leila
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 18 Apr 2006, 20:53

Postod Tijana » 12 Jun 2006, 13:07

Tunis

Tunis je glavni grad istoimene države metropola sa 1,5 milion stanovnika koji pruža sve u pogledu odmora, zabave, šopinga. Spoj modernog nacina života i tradicije stare hiljadama godina. Tunis je prepun muzeja, galerija i prelijepih gradevina.

Nabel (Nabeul)

Živopisno mjesto pored mora i centar grncarstva i keramike, ali po ponudi ne zaostaje ni u prefinjenim vezovima, proizvodima od metala, trske, tepisima. Možete se kupati u moru ili uživati u hotelskim bazenima.

Hamamet (Hammamet)

Omiljeno mjesto odmora mnogih svjetski poznatih licnosti. Zaštitni znak je tvrdava koju zapljuskuju talasi mora. Možete prošetati kroz parkove jasmina ili izmedu stabala pomorandži i limuna. Stare gradevine su zidane u tipicno tuniskom arhitektonskom stilu. Moderni eksluzivni hoteli pružice vam udobnost i komfor kakav samo možete sanjati.

Sus (Sousse)

Medina je stari, istorijski deo, izgradena je na brdu i sa svojim bijelim kucama gleda na more. Mnoštvo tvrdava i manastira potice još iz 9. veka i cine ovaj grad bajkovitim i nestvarnim. Smještaj možete potražiti u prelijepim hotelima koji ce vam pružiti nesvakidašnji komfor i izuzetnu uslugu.

Port El Kantui (Port El Kantaoui)

Biser tuniske rivijere, na 5 Km od Susa. Obala sa najluksuznijim hotelima u cijeloj sjevernoj Africi, pokraj kojih su drevne, hiljadugodišnje vile okružene maslinjacima. Savremena marina prima oko 300 luksuznih jahti i jedrilica. Turiste mami još i golf teren i ronilacki centri u kojima se može iznajmiti oprema.

Monastir

Monastir je drevni grad koji odiše istorijom. Blještavo bijele gradevine kao iz "Hiljadu i jedne noci", prelijepo more, izuzetni hoteli. Monastir je mesto za Vaš odmor iz snova.

Djerba

Djerba je ostvro u južnom dijelu tuniske obale koje sa kopnom povezuje moderan put. Zovu ga još i "ostrvo zaljubljenih" i stari putopisci su govorili da je dragulj izmedu mora i neba. Stare gradevine opcinice Vas svojom ljepotom i blještavom bijelinom. Lanac najluksuznijih hotela zadovoljice potrebe i najprobirljivijih. U radnjama možete kupiti sve proizvode rucne izrade grncariju, tepihe, proizvode od metala, drveta.
http://www.odmori.ba
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Mar 2006, 02:23

Re: UOPSTENO O TUNISU

Postod *Iris* » 03 Okt 2008, 15:26

Nocas sam se vratila iz Tunisa. Bilo je sjajno, prepuna sam utisaka i imam dosta slika, pa cu okaciti kad ih se docepam (kod decka su). Jedno sto nas vreme nije najsrecnije posluzilo pa je bilo dosta oblacnih i par kisovitih dana. Ali generalno sam se super odmorila i sto je najvaznije bila sam u pustinji, a to mi je san otkad znam za sebe. Najlepsi suvenir iz Tunis ami je pesak koji sam ponela iz Sahare. Hodati bos po onom gotovo belom divnom prahu je nesto sto nikad necu zaboraviti. Valjala sam se ko prase, posle mi je satima pesak krckao u ustima.I kamile su mi se toliko dopale da sam bila rada da jednu ponesem kuci, samo sam imala para da je kupim [smilie=aa27.gif] A jahanje je sjajno, zapravo sam provalila da se najlakse jase ako u ritmu njenog hoda radis malog delfina, ili obrnutu kamilu (eto cuda) [smilie=aa27.gif] Ma prepuna sam utisaka. I pisacu jos sigurno, ali sad idemo po forumima i pokusavam da sakupim sve sto sam propustila za ovih 10ak dana.
Dancing is making love to music..
Korisnikov avatar
*Iris*
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 07 Nov 2007, 23:07

Re: UOPSTENO O TUNISU

Postod Ruby » 03 Okt 2008, 16:29

*Iris* je napisao:Hodati bos po onom gotovo belom divnom prahu je nesto sto nikad necu zaboraviti. Valjala sam se ko prase, posle mi je satima pesak krckao u ustima.

[smilie=aa27.gif] [smilie=aa73.gif]

Radujem se fotkicama. [smilie=a17.gif]
"To dance is to be out of yourself. Larger, more beautiful, more powerful. This is power, it is glory on earth and it is yours for the taking. " ~ Agnes De Mille
"Dance is the hidden language of the soul." ~ Martha Graham

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 07 Feb 2007, 19:42

Povratak na Tunis