Stilovi

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Re: Stilovi

Postod Aida » 22 Jan 2008, 15:55

Ja ne znam puno o tom stilu ali gledajući video klipove došla sam do zakljčka da je taj stil nešto između egipatskog i turskog. Pokreti su krupniji i izražajniji kao u turskom stilu, koristi se grudni koš i imaju ples na podu, puuuno brzih okreta, živahniji je i žešći a opet se pleše na slične ritmove kao egipatski. Kostimi su im izazovniji nego egipatski, mada se sad i to promijenilo. Meni se taj stil baš ne sviđa, ako mi se pleše živahnije, radije bih na tursku muziku.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 16 Mar 2006, 09:13

Postod Blue rose » 22 Jan 2008, 19:33

Hvala na objasnjenju Aida, i meni se nesto tako cinilo ali nisam bila bas sigurna. [smilie=aa19.gif] Inace u Libanskom stilu mi se jedino ne svidja sto su im kostimi bar u klipovima sto sam ja gledala previse dekoltirani nekako... [impatient.gif] Nije mi to za belly dance... [impatient.gif]
Korisnikov avatar
Blue rose
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 30 Apr 2007, 10:32

Postod kristina » 24 Jan 2008, 01:58

Na osnovu video zapisa I komentara ljudi koji su me gledali, pod tim ovog puta konkretno mislim na ljude koji su imali priliku da orijentalni ples gledaju po svetu I Arape, sebe bih svrstala u nekoga ko plese upravo (cesto naglase-miran I umeren) libanski stil. Lepo je Aida rekla da je on izmedju arapskog I turskog stila, na sta bih ja samo dodala da za razliku od americke verzije Orijenta, koji je isto toliko mesavina turskog I arapskog dozivljaja plesa, libanski stil ima “dusu”. Mislim da ja definitivno igram neku varijantu ovog stila I dozivljavam muziku upravo na nacin na koji ga dozivljavaju Libanke, a mozda samo nisam imala prilike da dovoljno upoznam egipatski stil da bih smatrala da to mogu da budem ja… :(
I nadovezala bih se na jos jedno zapazanje- u Zagrebu je Aida tako lepo plesala na modernu tursku muziku I vec nekoliko puta je napomenula da joj ne prija da plese uz egipatski pop, a ja upravo imam suprotan “problem” Ne smeta mi da plesem na egipatski pop, ali ne mogu sebe ni da zamislim da pokusam da plesem na tursku modernu muziku… 100 ljudi, 100 cudi!:) Kako je to lepo kada smo svi isti u interesovanjima I polju delovanja, a sa druge strane toliko razliciti I raznovrsni u onome sto mozemo da “ponudimo” I ostanemo u domenu tradicije….
Korisnikov avatar
kristina
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 01 Avg 2006, 19:48

Postod Aida » 24 Jan 2008, 12:22

Rijetke su pop pjesme koje me dižu na ples, pa tako i turske. Ne volim ni kad je muzika čisto tradicionalna, najviše mi se sviđa ta mješavina ili recimo moderna obrade tradicionalne pjesme. Zato obožavam grupu Yurtseven kardesler na koju bih mogla i najbolesnija ustati plesati. Nikako ne volim turski pop tipa Tarkanovih pjesama.

U libanonskom stilu mi se ne sviđa muzika uz koju plešu, totalno mi je bez veze. Pogledajte klipove sa LBC natjecanja pa ćete znati o čemu govorim.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Donna » 02 Feb 2008, 19:16

Aida je napisao: Nikako ne volim turski pop tipa Tarkanovih pjesama.

da, ali publika najbolje prihvaca upravo takvu muziku...
Korisnikov avatar
Donna
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 23 Dec 2007, 16:06

Postod Aida » 02 Feb 2008, 20:00

Da, istina je da svi obožavaju Tarkana i stoga ne branim curama da plešu na njegove pjesme. Ali ja....ne!
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Leila » 03 Feb 2008, 01:59

nema sanse!!!Imamo jednu koreografiju na njegovu pesmu, jer su nam za jedan nastup trazili bas to, al to je limit!!! I to je previse!!Dize mi sek osa na glavi od pomisli igranja na to!Grrrrrrrrrrrrrrr
Leila
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 18 Apr 2006, 20:53

Postod Aida » 03 Feb 2008, 11:28

Ima samo jednaa pjesma za koju mislim da je pogodna za kor. ali nikako da ju napravim...Baska sin.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Blue rose » 03 Feb 2008, 15:52

Ja najvise volim da igram uz Tarkana od Turskih izvodjaca. [smilie=aa19.gif]
Korisnikov avatar
Blue rose
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 30 Apr 2007, 10:32

Postod floomy » 27 Jul 2010, 10:28

iscitavajuci ovu temu, moram da pohvalim autoricu ove recenice :
kristina je napisao: Kako je to lepo kada smo svi isti u interesovanjima I polju delovanja, a sa druge strane toliko razliciti I raznovrsni u onome sto mozemo da “ponudimo” I ostanemo u domenu tradicije….
jer me je nekako fascinirala... [smilie=aa73.gif]
a zapravo sam samo htjela pitam da li neko moze da mi objasni postoji li neka korelacija izmedju egipatskog shaabija i beledija? blush 2 mozda cu se provaliti sad, ali nekako su mi ta dva stila slicna, kostimi su slicni, itd.
...najlakše je fušeriti...
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 13 Okt 2007, 20:36

Postod Aida » 30 Jul 2010, 09:44

Pa već smo pisali o tim stilovima, između njih postoji mala, fina razlika koju je početnicima teško razlikovati. Beledi ples je malo profinjeniji u odnosu na shaabi, uglavnom se plešu isti pokreti i kombinacije, s tim da se u beledi koriste orijentalne ruke i neki pokreti iz oriental stila. Shaabi se temelji na folkloru, uglavnom se pleše na pjesme bržeg ritma ali nije pravilo pa je time skakutaviji i živahniji.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Prethodni

Povratak na Stilovi orijentalnog plesa