Stilovi

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Stilovi

Postod Aida » 12 Apr 2006, 22:27

Meni se svidjaju svi stilovi, svaki je na svoj nacin lijep. Ja osobno jako drzim do cistoce stila pa mogu reci da plesem samo egipatski stil. Nedavno smo pocele uciti i turski romski stil od Seme Yildiz iz Istanbula. Pomalo smo vjezbale i americki plemenski ali mojim djevojkama se bas nije svidio pa smo odustale od koreografije.
Ipak, navise volim klasicni egipatski stil. Mozda zato sto sam od djetinjstva mastala da budem balerina. Svidja mi se klasicna elegancija pokreta i odmjerenost i decentnost shimmya.
S druge strane odusevljena sam razbacanim turskim plesom, koracima i skokovima koje uveliko odisu folklornim utjecajem. Ja sam plesala folklor 15 godina i najdraze igre su mi bile Kosovo, sopske i Vranje i cocek. Nije ni cudo da mi se jako svidja.
Aida
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 16 Mar 2006, 09:13

Postod Milena » 14 Apr 2006, 22:11

Pa...tesko je odluciti,ali..mislim da cu izdvojiti klasicni turski stil i tribal.
Milena
korisnik
korisnik

Pridružio se: 12 Mar 2006, 18:05

Postod malena » 15 Jun 2006, 20:34

Nisam mnogo upucena u stilove,pa bilo bi lepo kad bi neko mogao lepo da opise neke stilove i razlike stilova!
Unapred se zahvaljujem! :P
malena
Korisnikov avatar
malena
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 03 Apr 2006, 21:28

Postod malena » 25 Dec 2006, 14:52

Moze li neko da bar neke razlike napise izmedju turskog i egipatskog stila?
malena
Korisnikov avatar
malena
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 03 Apr 2006, 21:28

Postod Leila » 26 Dec 2006, 09:39

Pa, ukratko....Turski i egipatski ples se podosta razlikuju...Turkinje plesu jako energicno, brzo, sa neverovatno brzim promenama, cesto bez emocija, tu su svi moguci turbo shimmy-i, sa puno brzih okreta, skokova, isl... Dok Egipcanke plesu elegantno, iz dubine srca, predstavljaju muziku u punoj emocionalnoj interpretaciji.Njihov ples je "jednostavan" - igraju pre sa par pokreta i iz srca, nego sa 20 a bez emocija...Pa samo uporedi snimak neke turkinje npr Asene sa snimkom Aide Nour.Videces da Aida u poredjenju sa Asenom deluje kao balerina!!! :-)
Leila
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 18 Apr 2006, 20:53

Postod Aida » 26 Dec 2006, 10:32

Leila je lijepo opisala razliku u plesu a ja cu opisati razliku u muzici i kostimima.
Egipatski kao i ostali arapski stilovi se mogu plesati uz svaku vrstu muzike, od klasicne, narodne pa sve do moderne pop muzike. Nitko vam nece zamjeriti ako plesete uz Amr Diaba iako im je draze da plesete uz klasike, vazno je da ples bude elegantan, jednostavan i vrlo osjecajan. Kostimi moraju biti izradjeni u tipicnom egipatskom stili i pristojni...mada sam se jako iznenadila vidjevsi nedavno u Kairu da plesacice sve vise plesu u mini kostimima. Valjda su se i njihova tradicionalna mjerila pocela mijenjati.
Sto se tice Turaka, NIKAD necete vidjeti Turkinju da plese uz tursku glazbu, ne daj Boze uz pop! Orijentalni ples se mora plesati uz instrumentalnu oriental muziku ili pak uz narodnu - samo chiftetelly i karchilama! Uz narodnjake i pop muziku ne smijete nikad nastupati pred Turcima jer cete ih na taj nacin uvrijediti. A sto se tice kostima, mozete plesati gola, u trapericama, tako im je svejedno!
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Tijana » 26 Dec 2006, 18:24

I koliko ja znam...u turskom stilu karlica je uglavnom isturena u nazad, dok je u egipatskom, "uvucena", odnosno isturena u napred!
Slika
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Mar 2006, 02:23

Postod Aida » 26 Dec 2006, 21:31

Te detaljne razlike ne znam ni ja, nadam se da cu ih nauciti kad budem isla u Istanbul u plesni kamp. Kad se vratim, napisem vam sto sam naucila.
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Cat Deluxe » 31 Dec 2006, 11:23

Ici ces u plesni kamp? To je tako preterano! Javljaj kako je bilo!

Ni ja do sad nisam shvatala neke vece razlike izmedju turskog i egipatskog... Ali sad mi je jasno! Hvala puno! [smilie=love-smiley-001.gif]
Cat Deluxe
pokusaj pocetnika
pokusaj pocetnika

Pridružio se: 31 Dec 2006, 11:10

Postod Samovila » 04 Jan 2007, 15:02

Ne zaboravite na tribal style.

Odlicno ste opisale razlike, jedino sto se ne bih slozila sa Leilom po pitanju recenice da plesacice turskog stila cesto igraju bez emocija. To je zaista potpuno individualna stvar (do same plesacice je), a ne stvar stila. Bar po mom skromnom misljenju [smilie=a25.gif]

Nazalost, postoje mnoge predrasude prema stilovima. Kao sto su da te turki cista tehnika, a da je egipatski cisto poziranje. Naravno, extremi su za neuke i ljude ogranicenih shvatanja. Slozila bih se sa izjavom sa pocetka topica da je svaki stil prelep na svoj nacin i zahteva puno rada, ulaganja, truda i emocija.

Aida, reci nam, molim te, nesto vise o tom plesnom kampu!
Slavic Goddess who lived deep in the woods and was a great protector of animals. If anyone harmed any of her creatures, they could be lured into a magical circle and danced to death.
Korisnikov avatar
Samovila
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 04 Jan 2007, 14:32

Postod Aida » 04 Jan 2007, 22:53

Prvo bih htjela pojasniti na sto je Leila mislila kad je rekla da Turkinje plesu cesto bez emocija.
Niti jedan ples u svijetu se ne moze plesati bez emocija, ali postoje plesovi u kojima su vise izrazene geste - poput indijskog ili hula plesa, emocije - kao u egipatskom plesu, velika strastvenost i energicnost - kao u romskom i latino plesovima...itd
Buduci da je turski ples nastao iz romskog naslijedja, taj stil u sebi ima i glavne karakteristike romskog stila - vrlo je energican i strastven! Plesaci turskog stila svoje emocije usmeravaju u tom smjeru.
Egipatski stil plesa je kao i njihova glazba usmeren na unutarnji emotivni izricaj. U arapskom svijetu nacjenjeniji su glazbenici, pjevaci i plesaci koji ne samo da vladaju tehnikom, nego sav svoj unutarnji dozivljaj glazbe nesebicno daruju publici.
Nama strancima je to tesko razumjeti, zato i vlada arapsko misljenje kako su strankinje tehnicki dobre ali prazne plesacice.

Meni se podjednako svidjaju oba stila. Svaki ima nesto sto me odusevljava i zeljela bih ih sto bolje razlikovati. Zato se spremam u kamp ali se ne mogu jos odluciti u koji. Oba su dobra, oba imaju dobre ucitelje plesa!
1. http://www.orientalcamp.com/
2. http://www.folktours.com/

Sto vi mislite?
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod ceca87 » 05 Jan 2007, 12:17

Ja bih isla ali kad malo uznapredujem a ne da se blamiram tamo.Cini mi se ok samo ne znam da li je to i koliko sigurno? ipak su to Turci, i koliko kosta ta jedna tura od 10 dana? To nigde nisam pronasla. [smilie=a09.gif]
ceca87
napredni korisnik
napredni korisnik

Pridružio se: 11 Nov 2006, 18:40

Postod Leila » 05 Jan 2007, 13:48

:-) Kakav god da ti je nivo znanja, neces se izblamirati...Kad bi znala sta sve videh na nedavno odrzanom seminaru u Kairu...Uistinu, bilo je izvrsnih plesacica, koji se goooooooodinama time bave, ali i onih cije znanje nikako nije na zavidnom nivou..Jedino, sto bi trebala proveriri jeste na kom se nivou drze casovi i to ne zbog drugih, nego zbog sebe i ne zbog blamaze (pa pobogu dosla si da ucis!!! :-)), nego zbog toga da ne dajes mnogo novca, a da ne mozes da ispratis tempo, da ti je pretesko.Osim, ako, naravno ti nije problem da izdvojis povecu sumu novca radi cistog zadovoljstva sto ces biti maleni deo jedne takve manifestacije.Vecina seminara, a pogotovo onih koji su kvalitetni su veoma, veoma skupi za nase uslove, ali sam popovratku iz Kaira shvatila da za ono sto dobijes tamo, to i nisu velike pare, jer je znanje koje dobijes, srazmerno malom bogatstvu!
Mislim da sto se tice sigurnosti da ne bi trebalo da bude problema.To su javni kampovi, koji se godinama odrzavaju i svi za njih znaju! Eto, mi zapucali cak u Egipat, pa je sve bilo i vise nego ok!
Leila
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 18 Apr 2006, 20:53

Postod Aida » 05 Jan 2007, 16:54

Cijena je oko 1500$ a u nju su ukljuceni hotel, 3 obroka dnevno, radionice, svi turisticki obilasci i feste, te transfer od aerodroma do hotela. Ima manje radionica i ne mozes ih birati kao u Kairu ali zato imas 3 obroka dnevno a ne kao u Kairu , jele smo samo sendvice jer nismo imale vremena za rucak...a vecerale smo tek par puta, jer je hotel ocajno skup!
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod ceca87 » 06 Jan 2007, 13:04

Hvala vam devojke na odgovorima, ja cu to preneti i mojoj instruktorki posto je ona trebala valjda da ide u Egipat na neki od tih seminara ali zbog faxa nije mogla, pa mozda da idemo zajedno. Javicu se za jos informacija, super ste!!!
ceca87
napredni korisnik
napredni korisnik

Pridružio se: 11 Nov 2006, 18:40

Sledeća

Povratak na Stilovi orijentalnog plesa