Hula ples

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Hula ples

Postod Aida » 16 Jul 2007, 18:39

Evo otvorila sam ovu temu s namjerom da upoznate hula hawajski ples i da vas obavijestim da mi se zelja ispunila pa idem 12.08. na intenzivni tecaj plesa u hula halau u Njemackoj koji obucava profesionalne uciteljice hula plesa. U tih tjedan dana zavrsit cu prvi stupanj i dobiti certifikat. Inace cjelokupno skolovanje ima 5 stupnjeva...iskreno, ne znam da li cu ih sve zavrsiti jer puuuuno kostaju. Nadam se da cu imati dovoljno ucenica kao i u trbusnom da si mogu priustiti kompletno skolovanje.
Toliko za sad, uskoro cu napisati malo vise o ovom plesu. [smilie=aa54.gif]
Aida
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 16 Mar 2006, 09:13

Postod Milica » 16 Jul 2007, 22:29

Divno sto ides,nadam se da ces skupiti novac i za ostatak skolovanja!
O hula plesu ne znam bas mnogo,a sve vrste plesa me (posebno slicne arapskom) interesuju.Ko zna,mozda dodjes posle i kod nas da nam odrzis neku radionicu,sigurna sam da bi bilo dosta zainteresovanih...
P.S.Videla sam sajt,jako mi se svidja kako je uradjen,a posebno korisne informacije na njemu! Plus,sve devojke su prelepe i sve je sa mnogo mnogo ukusa!
Korisnikov avatar
Milica
zbunjeni korisnik
zbunjeni korisnik

Pridružio se: 29 Jun 2007, 14:53

Postod Aida » 17 Jul 2007, 12:53

Hvala Milice! Stranica nije losa ali uskoro cemo imati novu stranicu za hula, a mozda cemo napraviti i zajednicku - hula i trbusni ples. Jos nisam odlucila. Vjerojatno ste primijetile da imam vrlo visoke kriterije za sve pa i za svoj studio. Trudim se da djevojke dobiju sto kvalitetniju poduku, da imaju sto ljepse kostime (po cijeni koju si ja mogu priustiti), koreografije od poznatih koreografa, lijepu stranicu, forum... Sve to za prilicno nisku cijenu tj. nizu od nekih voditeljica-pocetnica koje ne znaju ni razlikovati stilove!
Sad su se pocele zanimati za hula ples- njezan je, senzualan i zanosan ples a plese se uz totalno drugaciju glazbu. Idealan je za one djevojke i decke koji ne vole orijentalnu glazbu a htjeli bi plesati neki egzoticni ples. Mene zanima i tahicanski ples koji je za razliku od hula, vrlo zivahan i prepun shimmya ali jos uvijek nisam nasla ucitelje plesa u Evropi. Mozda sad u Njemackoj uspijem saznati i o tom plesu malo vise.
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Samovila » 17 Jul 2007, 14:27

Radujem se da zanima hula ples, Aida. Prvi put sam ga videla )pored onih turistickih snimaka s Havaja) kako ga igraju BDSS u Parizu. Jako mi se dopao. Toliko je nezan, zenstven, hipnotisuc. Ne znam zasti se malo kome ovde dopada...
Slavic Goddess who lived deep in the woods and was a great protector of animals. If anyone harmed any of her creatures, they could be lured into a magical circle and danced to death.
Korisnikov avatar
Samovila
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 04 Jan 2007, 14:32

Postod Milica » 17 Jul 2007, 15:12

Sto se tice visokih kriterijuma,mislim da oni svakako treba da postoje,da bi ovaj ples dosao na nivo koji mu odgovara.Kada bi svi imali takve kriterijume,ili makar kada ljudi vide kako to moze da izgleda,takve lose"promoterke"plesa i instruktorke ne bi postojale,ili makar ne bi ni culi za njih.Lepo je videti da se neko toliko nesebicno zalaze za nesto!
A,za stranicu,moje misljenje je da je bolje da stavis sve na jednu stranu,jer ce biti preglednije,a posebno sto neke devojke koje bi zelele da saznaju nesto o trbusnom plesu,a nisu ni cule za hula,mozda se ipak odluce za hula ples!
Korisnikov avatar
Milica
zbunjeni korisnik
zbunjeni korisnik

Postod Aida » 17 Jul 2007, 22:16

Hvala na savjetu! Napravit cu tako. Inace jako volim savjete i sugestije od ljudi koje cijenim a isto ih volim i davati. Ali puno dajem i kritike pa me cesto ljudi krivo shvacaju....Mislim, iako mi tesko pada, volim i kritike, jer to su upozorenja da trebam nesto popraviti ili promijeniti.
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Milica » 18 Jul 2007, 13:55

Nema na cemu!Uvek kazem svoje misljenje,pa ako to moze nekome bar malo da pomogne onda mi je drago.Mislim da su kritike neophodna stvar da bi neko napredovao i ucio! U pocetku mi ih je bilo tesko cuti,ali posto se bavim i likovnom umetnoscu morala sam da oguglam(jer su one tu jako jako ceste)!
A,ako neko to shvati pogresno i vidi losu nameru,to je onda njihov problem, najgore je imati uz sebe ljude koji ti konstantno podilaze, a kriju sta stvarno misle!
Korisnikov avatar
Milica
zbunjeni korisnik
zbunjeni korisnik

Re: Hula ples

Postod Blue rose » 05 Avg 2007, 20:11

Ja sam sigurna da ce, kao i svi do sad, i taj stil tebi ici odlicno, Aida! [smilie=aa16.gif] [smilie=aa16.gif] [smilie=aa16.gif]
Korisnikov avatar
Blue rose
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 30 Apr 2007, 10:32

Postod Aida » 06 Avg 2007, 08:24

O, hvala ti puno na podrsci! Iskreno. I ja se nadam da ce mi to ici.
Evo putujem za nekoliko dana pa se dosta odmaram da skupim snage za toliko plesa i ucenja. Dobro, osnovne korake i pokrete sam naucila sa DVd-a pa cu vise paznje posvetiti ucenju povijesti, pjesama i drugih stvari koje mi nisu jasne. Meni su najteze ruke, svaki pokret ima neko znacenje kao jezik za gluhonijeme osobe. Sve treba tocno nauciti a onda spojiti sa koracima.
Inace hula ples se plese na vise polinezijskih otoka ali je najpopularniji i najljepsi havajski. Hula nije samo ples, tj. koraci sa zanosnim njihanjem bokova - to je citava prica koju plesacica ili plesac zele ispricati publici.
Postoje dvije osnovne vrste hula plesa - kahiko, tradicionalni koji se plese iskljucivo uz tradicionalne bubnjeve i pjesmu i moderni auana koji se plese uz modernu muziku, ukulele i dr. Naravno. i kostimi se razlikuju kao i u svakom plesu. Svaki od njih opet ima svoje podstilove ovisno o tradiciji skole koja se prenosi s koljena na koljeno.
Ovaj ples je za razliku od ostalih, jako vezan uz tradiciju, obicaje i ne smije se mijenjati niti plesati po svojoj volji. Tj. ne mozete plesati kako hocete, staviti ruke koje hocete, koreografiju kako osjecate....u ovom plesu nemate bas veliku slobodu! Ples i koreogafiju su vezani iskljucivo za pjesmu koju zelite otplesati publici. Ako ne razumijete havajski jezik, koreografiju morate nauciti od kumu hula- majstora ucitelja hula plesa. Danas je to lako - s pomocu DVD-a!
To je jedno od prvih pitanja koje cu tamo postaviti - da li mogu staviti korake koje zelim u koreografiju, da li barem tu postoji neka sloboda?
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Tijana » 06 Avg 2007, 15:07

Uh!!! Aida, ima tu posla...Ali vjerujem da ce vrijediti!
Ja se vec zamisljam u hula kostimu... [smilie=aa27.gif]
[smilie=aa71.gif] [smilie=other_97.gif]
Slika
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Mar 2006, 02:23

Postod Gogsy » 07 Avg 2007, 12:50

Jao,oduvek me je odusevljavao taj ples i kostimi-predivno izgleda!
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod malena » 07 Avg 2007, 13:22

mene ne privlaci taj ples ali sto da ne.Bilo bi lepo i to nauciti!Aida podrzavam te! [smilie=aa16.gif]
malena
Korisnikov avatar
malena
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 03 Apr 2006, 21:28

Postod Blue rose » 07 Avg 2007, 14:12

Aida je napisao:O, hvala ti puno na podrsci! Iskreno. I ja se nadam da ce mi to ici.
Evo putujem za nekoliko dana pa se dosta odmaram da skupim snage za toliko plesa i ucenja. Dobro, osnovne korake i pokrete sam naucila sa DVd-a pa cu vise paznje posvetiti ucenju povijesti, pjesama i drugih stvari koje mi nisu jasne. Meni su najteze ruke, svaki pokret ima neko znacenje kao jezik za gluhonijeme osobe. Sve treba tocno nauciti a onda spojiti sa koracima.
Inace hula ples se plese na vise polinezijskih otoka ali je najpopularniji i najljepsi havajski. Hula nije samo ples, tj. koraci sa zanosnim njihanjem bokova - to je citava prica koju plesacica ili plesac zele ispricati publici.
Postoje dvije osnovne vrste hula plesa - kahiko, tradicionalni koji se plese iskljucivo uz tradicionalne bubnjeve i pjesmu i moderni auana koji se plese uz modernu muziku, ukulele i dr. Naravno. i kostimi se razlikuju kao i u svakom plesu. Svaki od njih opet ima svoje podstilove ovisno o tradiciji skole koja se prenosi s koljena na koljeno.
Ovaj ples je za razliku od ostalih, jako vezan uz tradiciju, obicaje i ne smije se mijenjati niti plesati po svojoj volji. Tj. ne mozete plesati kako hocete, staviti ruke koje hocete, koreografiju kako osjecate....u ovom plesu nemate bas veliku slobodu! Ples i koreogafiju su vezani iskljucivo za pjesmu koju zelite otplesati publici. Ako ne razumijete havajski jezik, koreografiju morate nauciti od kumu hula- majstora ucitelja hula plesa. Danas je to lako - s pomocu DVD-a!
To je jedno od prvih pitanja koje cu tamo postaviti - da li mogu staviti korake koje zelim u koreografiju, da li barem tu postoji neka sloboda?

Pa, ja mislim da ces imati slobodu kad naucis sve te pokrete, da ce ti to biti kao igra reci ako svaki budes znala.Mocices da ih kombinujes.Zelim ti puno srece. [smilie=aa16.gif]
Korisnikov avatar
Blue rose
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 30 Apr 2007, 10:32

Postod Aida » 24 Avg 2007, 20:23

Cure, evo vratila sam se prije par dana pa ću vam prekopirati svoj komentar sa mog foruma jer nemam vremena za ponovno pisanje.
Škola se nalazi u jednom malom gradicu Stockach u blizini Bodenskog jezera. To jezero se nalazi na tromeđi Svicarske, Austrie i Njemacke. Gradic je prekrasan, sav u cvijeću i miriše na petunije. Ono sto me je jako dojmilo jeste zabrana pusenja na svim mjestima u gradu Shocked
Nastava je počinjala svaki dan u 10.00. zatim smo imali pauzu za ručak i nastavljali s nastavom do 16.00. ili 17.00. U grupi nas je bilo devetoro, najvise iz Njemacke i Austrije. Imali smo i jednog muskog hula plesaca koji vodi ples vec dvije godine u Austriji.
Prvi dan je bio "Havajski dan" - to je radionica slicna radionici za trbusni ples kakvu je nekad organizirala Mojca iz Slovenije. Kumu Kalehua bi pocela sa ucenjem hawajskih pjesama, zatim smo ucili malo ples, onda smo imali pauzu pa je uslijedilo predavanje o povijesti havajskog naroda.Nakon toga smo ucili havajski energetski ples, pa havajska meditacija, pa predavanje o havajskoj filozofiji i lomi lomi masaži pa opet ples i za kraj pjesma! Radionica je lijepo zamisljena, jedino ja nisam razumjela ova predavanja. To cu morati potražiti na internetu.Nastavljam kasnije

Evo da nastavim, oprostite ovih dana baš nisam imala vremena za duže sjedenje na forumu. Morala sam pronaći stranicu s koje možemo naručiti kostime a da primaju Amex ili PayPal. A dućani na Hawaiima malo zaostaju za svijetom...

Od ponedjeljka do petka smo imali nastavu 6 sati i pauzu za ručak. U tri sata morali smo naučiti jednu koreografiju. Izuzetak je jedno popodne kad smo imali teoretsku nastavu, imali smo predavanje koje nisam baš puno razumjela i gledali smo filmove o Hawaiima i plesnim stilovima (to sam razumjela laugh laugh)

To znači da smo naučili 7 koreografija. 3 su auana hapa haole tj na engleskom jeziku, 3 su auana na hawajskom - jedna romantična, jedna komična i jedna vesela. Još smo učili jednu kahiko kor. koja me je naprosto očarala.

Svaki put kad bismo počinjale novu kor. kumu hula bi ju prvo otplesala a onda bismo sjeli na pod i detaljno bi objasnila pjesmu tj. priču koju moramo shvatiti da bismo ju mogle ispričati nasim plesom.Nakon toga bi objasnila novi korak i nove ruke. Malo bismo vježbali a kad se uvjeri da smo to svladali, počela bi s koreografijom. Svaka kor. ima wamp tj. glazbeni dio na koji se plešu točno odredjeni koraci i ruke. Dok vježbamo kor. kumu hula stalno priča priču da bismo znali koji pokret s rukama dolazi. Većina koreografija je napravljena samo s jednim ili dva koraka te mnogobrojnim rukama jer je jako važno naučiti te korake i spojiti ih s kukovima i rukama što je jako teško nekome tko nije plesao trbušni ples. Jedan veliki plus za trbušne plesačice - kukovi nam idu odlično pa svu pažnju možemo usmjeriti na ruke. To su dva najvažnija koraka:

1. kaholo
2.ka o

Tek u trećoj koreografiji naučili smo ami i tek sad mi jasno kako on doista mora i tehnički izgledati.

U zadnjim koreografijama naučili smo još:

4.uwehe
5.inside kaholo

i bezbroj pokreta s rukama...Nakon nastave otišli bismo na terasu i vježbali dok ne padne mrak. Najteže je zapamtiti ruke koje morate koristiti uz pjesme na hawajskom jeziku pa smo morali učiti i ključne riječi koje nose pokret. Zato ćemo i mi u našoj rubrici hawajski jezik morati to učiti.

Ispit je bio u subotu ujutro. Svaki kandidat je morao u prvom dijelu ispita izvući listić s pjesmom koju mora objasniti učenicima tako da kumu hula vidi da li može podučavati hula. Ostali glume učenike i rade šta kandidat kaže. Neki čak i postave pitanja da im se nešto još objasni. Drugi dio ispita je ples - kandidat mora otplesati svih 7 koreografija skupa sa scenskim izražajem... [smilie=aa40.gif]

Ja sam dobila pjesmu Little brown gel i morala sam objasniti Waikiki plažu i još neke poznate hridi koje se zovu po nekom slavnom kralju čije ime sam jedva izgovorila.. [smilie=aa36.gif]
što se tiče koreografija, jedva sam ih otplesala jer nikako ne mogu zapamtiti što je slijedeće...Ah šta mogu kad sam spora u učenju! Bez greške sam otplesala samo dvije, meni najdraže koreografije. Jedna je romantična i tužna i govori o nostalgiji i ljubavi prema svojoj kući koja se nalazi na obali mora, medju kokosovim palamama i koja je sva u cvijeću...Sliku i priču sam odmah imala u glavi pa sam sve zapamtila. Druga koreografija je kahiko tradicionalni ples o slavnom kralju Kawika koji je zaslužan za preporod hula plesa. Kahiko ples obično priča o povijesnim dogadjajima ili pak predstavlja vjerske običaje i ceremonije pa ih morate plesati totalno drugačije od auana stila - energično, jasnih i odsječenih pokreta, ponosnog držanja i čeličnog izraza lica tj. bez osmijeha. Moram priznati da sam bila jako skeptična prema ovome stilu, bio mi je dosadan i monoton, ali kad sam naučila kor. i osjetila snagu koju daje ovaj ples, naprosto sam se zaljubila! Sad jedva čekam da učimo nove kahiko kor!

Nakon ispita smo otišli u zasebnu prostoriju nasamo sa kumu Kalehua. Ona je tijekom ispita zapisivala svoje komentare na izlaganje i ples svakog kandidata. Meni je rekla prvo kritiku da slabo razumijem priču koju moram ispričati pa zato ne mogu zapamtiti kor. Ali ono što sam otplesala, izgledalo je kao da plešem hula godinama - prekrasne ruke, zanosni kukovi i ono najvažnije - izraz lica. U svakoj kor. sam imala pravi izraz od tuge i radosti do ponosa i ljutnje u drugim kor. Rekla je da bi bila velika šteta da ne nastavim ples jer imam talenta.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Ruby » 25 Avg 2007, 13:06

Sve čestitke Aida! Nikako nemoj odustajati od ovog plesa ako ti je rečeno da imaš talenta. [smilie=aa16.gif]

Evo nađoh jedan lep klip i zanimljiv sajt.

http://www.youtube.com/watch?v=puelcyhsXQ0

http://www.sonnyching.com/index3.htm

Enjoy! [smilie=aa20.gif]
"To dance is to be out of yourself. Larger, more beautiful, more powerful. This is power, it is glory on earth and it is yours for the taking. " ~ Agnes De Mille
"Dance is the hidden language of the soul." ~ Martha Graham

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 07 Feb 2007, 19:42

Sledeća

Povratak na Stilovi orijentalnog plesa