Hula ples

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Re: Hula ples

Postod Aida » 01 Jun 2008, 08:34

O, hvala puno!
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 16 Mar 2006, 09:13

Postod Eoja » 01 Jun 2008, 10:49

Aida, imas li podelis neku lepu slicicu sa nama sa tog 2. tecaja?
Da li ste na kraju imale isto test kao i posle prvog da odgrate neku koreografijcu?
Korisnikov avatar
Eoja
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 03 Jul 2007, 23:43

Postod Aida » 01 Jun 2008, 22:23

Ovaj put je bilo daleko teže. Za ispit smo imale improvizaciju a to u hula plesu znači plesati na neku drugu verziju iste pjesme. Druge verzije su nas jako bunile, imale su totalno drugačiji ritam i različit redoslijed strofa pa smo se morale u trenutku snaći kako plesati. Svi pokreti su vezani za riječi pjesme pa se tu ne smije pogriješiti. Još je lako bilo kad su pjesme na engleskom, ali je živi užas na havajskom! hula

Ovaj put smo polagale 6 koreografija, 2 romantične i spore u kojima se moraju pokazati emocije, 1 vrlo brzog ritma koja nam je bila i najteža, ima brze promjene ruku i teške korke. A tek tradicionalna kahiko! Živi užas kako je teška, nikako spojiti ruke, kukove i korake. Jedna je bila muška kor. u vrlo teškom ritmu pa smo se svi gubili, ne zna se gdje je početak a gdje kraj. Ta mi se nikako nije svidjela. Samo jedna je bila lagana i slatka i već smo je učile na treningu.

Mogu reći da sam se ovog put dobro namučila da sve zapamtim, ovu mušku nikako nisam uspjela. Ja tako teško pamtim koreografije! nemas pojma Ali sam bila najbolja u svim koracima, nisam se gubila u ritmu, moji kukovi najviše izgledaju polinezijski od ostalih pa mi je progledala kroz prste [zvizduk.gif] Dvije koleginice nažalost nisu položile! [smilie=cry.gif]
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Eoja » 02 Jun 2008, 08:53

Aida je napisao:Svi pokreti su vezani za riječi pjesme pa se tu ne smije pogriješiti. Još je lako bilo kad su pjesme na engleskom, ali je živi užas na havajskom!

Divno [smilie=a17.gif] , ovo je jedan od razloga zasto toliko volim Indiju, nisam znala da i u hula plesu pokreti prate reci pesme [smilie=aa73.gif] .
Aida, svaka ti cast, 6 koreografija [wow.gif] , treba sve to popamtiti, ali ovakvi tecajevi se mnogo isplate obzirom koju kolicinu znanje dobijes. Znam da je glupo da pitam, jer nikad ne mozes sve da naucis o nekom plesu i uvek ima mesta za napredovanje, ali ako si sada polozila 2. stupanj, do kog stupnja mozes najvise da ides?
Korisnikov avatar
Eoja
super korisnik
super korisnik

Postod Samovila » 02 Jun 2008, 11:49

Aida, svaka ti cast!Neizmerno cenim osobe koje stalno napreduju. Za to nije potreban samo odredjen mentalni sklop, vec i snaga volje. A u ovom slucaju - i tela. [smilie=aa27.gif]

Nisam znala da pokreti u hula plesu prate reci. To je meni predivno! A i novitet je da se polaze ispit posle tecaja. Izvini, ako si vec napisala - koliko je trajao taj tecaj?

Ako imas neke fotografije, obavezno podeli s nama. Meni je hula toliko ljubak.
Slavic Goddess who lived deep in the woods and was a great protector of animals. If anyone harmed any of her creatures, they could be lured into a magical circle and danced to death.
Korisnikov avatar
Samovila
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 04 Jan 2007, 14:32

Postod Aida » 02 Jun 2008, 12:03

Za sad ih ima 4, uskoro će biti i 5. Pa ne znam koliko će ih biti jer to ovisi o zanimanju za ples. Najviše učenika ima u početnim tečajevima, onda se broj smanjuje. Sad će biti prvi put grupa 4.stupnja a onda će se po potrebi organizirti 5. na kojem se uči svirati ipu-bubanj. Tamo treninzi izgledju tako što kumu hula svira bubanj a plesčice vježbaju.
Ja na ljeto idem n 3. stupanj za dalje ću vidjeti. Škola je jako skupa (svaki stupanj oko 2000eura, svaki viši je i skuplji) a tu su i troškovi puta, hotela, jela i pića. Da bih mogla nastviti školovanje, moram imati i određeni broj učenica koje će o financirati. Ja imam želju da se školujem dalje ali ako ne postoji zanimnje drugih, onda nema smisla.

Tečajevi traju 7 dana, treninzi su ujutro i popodne po 3 sata. Svaki dan se uči nova koreografija, jedno popodne teoretsko predavanje, a sad smo učili i kako se prave vjenčići od cvijeća. Oni pripremaju zajedničko putovanje na Havaje u radionice ali ja nažalost ne mogu ići jer je to za mene preskupo. Ne znam ni da li bih dobila američku vizu. [smilie=cry.gif]
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Aida » 02 Jun 2008, 12:12

Hul ples je u biti - noge i kukovi prate ritam pjesme, ruke pričaju riječi pjesme a lice dočarava emocije, odnosno priču.

Kristina i Goca su bile na treningu kad smo učile novu pjesmu, imale smo tremu jer nas one gledaju pa se nadamo da se nisu razočarale u ples. Nismo ste stigle ni zagrijati, ni vježbati tehniku, niti detaljno proći kroz pjesmu - imle smo vremen smo naučiti redoslijed da stignemo zapamtiti do završnog nastupa koji je za 18 dana. Postaviti ću snimku s nastupa da vidite kako je bilo.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Samovila » 03 Jun 2008, 15:24

Kako je to lepo sve organizovano za hula ples. Zna se red. Mnogo mi se to dopada.

Radujem se snimku. Bas me zanima kako ce domaca publika reagovati na hula ples.
Slavic Goddess who lived deep in the woods and was a great protector of animals. If anyone harmed any of her creatures, they could be lured into a magical circle and danced to death.
Korisnikov avatar
Samovila
super korisnik
super korisnik

Postod Aida » 04 Jun 2008, 08:43

Pa publika reagira isto kao kad smo počele plesati trbušni - tj. gledaju u čudu, ne znaju čiji je to ples, uglavnom vlada muk. Vide da cure vrte kukovima a opet nije trbušni pa ne znaju kako reagirati. Problem je i što ne znaju o čemu se radi u pjesmama pa uviđam da ću morati na nastupe voditi osobu koja će njavljivati ples i za vrijeme pjesme prevoditi riječi. Ista osoba zove publiku da dođu na podijum učiti ples kao što je običaj na njihovim nastupima i zabavama koje se zovu luau.

A što se tiče njihovih škola, treninga, vlada velika strogost i disciplina. Istina je da još nikad nisam vidjela kako izgleda njihov trening, naša Kumu radi po zapadnjačkom principu, jedino nema nikakvog zagrijavanja pa mi same to činimo prije nastave jer noge i stopala jako bole ako se ne pripreme za taj napor. Ja radim kao u trbušnom - zagrijavanje, vježbe za kukove, tehnika koraka i pokreta, vježbe pokreta s rukama koji su od najveće vžnosti za hula a onda vježbamo koreografije. Kad se uči nova kor. moramo sjesti i proći koroz svaku strofu pjesme, moramo naučiti i neke ključne havajske riječi koje se koriste čak i u pjesmama na engleskom.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Eoja » 04 Jun 2008, 09:28

Aida je napisao:Problem je i što ne znaju o čemu se radi u pjesmama pa uviđam da ću morati na nastupe voditi osobu koja će njavljivati ples i za vrijeme pjesme prevoditi riječi. Ista osoba zove publiku da dođu na podijum učiti ples kao što je običaj na njihovim nastupima i zabavama koje se zovu luau.

O, da, obavezno, mnogo je velika steta kad publika ne zna o cemu se radi u pesmi, nekako se propusta sustina koreografije, vide oni da je to lepo, ali ne osete pravu emociju, po mom misljenju.
Kad sam isla da gledam Bharatanatyam, pre svake numere je sama plesacica objasnila publici o cemu se radi u pesmi i dok je objasnjavala istovremeno je pokazivala i mudre (pozicije sake), koje ce koristiti u koreografiji, tako da je svima bilo lako da isprate koreografiju i potpuno je drugaciji dozivljaj, nekako postaje licnije i kao da si i sam ukljucen [smilie=a17.gif] .
I mnogo je lepo sto i publika uci da plese, cini mi se da je na luau predivna atmosfera [smilie=aa16.gif] .
Korisnikov avatar
Eoja
super korisnik
super korisnik

Postod Ruby » 04 Jun 2008, 11:22

Eoja je napisao:
Aida je napisao:Problem je i što ne znaju o čemu se radi u pjesmama pa uviđam da ću morati na nastupe voditi osobu koja će njavljivati ples i za vrijeme pjesme prevoditi riječi. Ista osoba zove publiku da dođu na podijum učiti ples kao što je običaj na njihovim nastupima i zabavama koje se zovu luau.

O, da, obavezno, mnogo je velika steta kad publika ne zna o cemu se radi u pesmi, nekako se propusta sustina koreografije, vide oni da je to lepo, ali ne osete pravu emociju, po mom misljenju.
Kad sam isla da gledam Bharatanatyam, pre svake numere je sama plesacica objasnila publici o cemu se radi u pesmi i dok je objasnjavala istovremeno je pokazivala i mudre (pozicije sake), koje ce koristiti u koreografiji, tako da je svima bilo lako da isprate koreografiju i potpuno je drugaciji dozivljaj, nekako postaje licnije i kao da si i sam ukljucen [smilie=a17.gif] .
I mnogo je lepo sto i publika uci da plese, cini mi se da je na luau predivna atmosfera [smilie=aa16.gif] .

Samo mala ispravka: Mohiniattam je bio u pitanju. [smilie=a17.gif]
I samo ću potvrditi Eojine reči. Jako je prijalo kada smo dobili objašnjenje svake priče i koreografije koja sledi. To je odlična ideja koja se i meni mota po glavi od tada. [smilie=a17.gif]
"To dance is to be out of yourself. Larger, more beautiful, more powerful. This is power, it is glory on earth and it is yours for the taking. " ~ Agnes De Mille
"Dance is the hidden language of the soul." ~ Martha Graham

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 07 Feb 2007, 19:42

Postod Aida » 04 Jun 2008, 11:48

To nije moja ideja, to je običaj na njihovim nastupima, pogotovo kad su pjesme na hvajskom. Dok orkestar svira i pjeva, jedna osoba recitira prijevod na engleski tako da ljudi shvate što plesačica dočarava svojim plesom. Nakon programa, obavezno plesačice podučavaju ples, takav je običaj i tradiicija i dijele vijence od cvijeća. Mi za sad počinjemo nastupati bojažljivo, čisto da vidimo kako će ljudi prihvatiti ples, a za slijedeću sezonu imam već smišljene planove kako naš Aloha party treba izgledati.

Pogledajte jedan primjer luau gdje se vidi velika važnost voditelja programa koji će napraviti štimung i dobru atmosferu http://www.youtube.com/watch?v=SKA3Egdz050
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Samovila » 05 Jun 2008, 12:21

Dok Aida nije pocela da se interesuje za hula, nisam ni znala koliko mi se svidja.

Tacno - sa voditeljem programa je potpuno drugacija prica.
Korisnikov avatar
Samovila
super korisnik
super korisnik

Postod Eoja » 05 Jun 2008, 18:22

Moram priznati da mi se deo sa vatrom mnogo dopao, oduvek sam zelela da naucim kako to vrte Slika
Korisnikov avatar
Eoja
super korisnik
super korisnik

Postod Macka Naopacka » 05 Jun 2008, 22:01

Wooow, kako bih volela da ucim Hula... hula hula hula :) habba babba wabba :)

Ozbiljna sam. Prelep je ples!
Macka Naopacka
pocetnik
pocetnik

Pridružio se: 05 Jun 2008, 10:53

PrethodniSledeća

Povratak na Stilovi orijentalnog plesa