Turski stil

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Turski stil

Postod Tijana » 30 Jul 2007, 09:49

Turski stil za razliku od Egipatskog je mnogo energican, pomalo i agresivan! Ima dosta skokova, plesa na podu...Plesacice cesto koriste folklorne pokrete pored kabaretskih pokreta. Kostimi su kabaretskog stila, sa mnogo izreza, providni ...I najcesce plesu u stiklama!Kada je muzika u pitanju, od instrumenata u turskoj muzici zastupljen je buzuki i duvački instrumenti, uključujuci klarinet.
Ritmovi zastupljeniu u turskom plesu:
- 9/8 ritam "karshilama" plese sa dosta šimija kukovima i ramenima.
-"chiftetelli" uz koji se cesto plese s velom, ples na podu, izvode zmijoliki pokreti...
Slika
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Mar 2006, 02:23

Re: Turski stil

Postod Tijana » 30 Jul 2007, 16:28

Slika
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Postod Tijana » 03 Avg 2007, 14:58

Slika
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Postod malena » 07 Avg 2007, 13:25

Asena je bezosecajna,ne svidja mi se!
A jel romski ples spada u neku vrstu turskog?
malena
Korisnikov avatar
malena
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 03 Apr 2006, 21:28

Postod Blue rose » 07 Avg 2007, 14:09

malena je napisao:Asena je bezosecajna,ne svidja mi se!
A jel romski ples spada u neku vrstu turskog?

Ja mislim da ne spada ali nisam sigurna. [smilie=aa16.gif]
Korisnikov avatar
Blue rose
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 30 Apr 2007, 10:32

Postod Blue rose » 08 Avg 2007, 13:25

Inace meni se bas svidja taj ples na podu (floorwork)...Zasto je zabranjen u Egiptu? [smilie=aa26.gif] [smilie=aa31.gif] [smilie=aa37.gif]

A i ova Asena mi se svidja...Nekako odgovara mi ta njena grubost.....Jeste videli drugi klip kada je poljubila ruku voditeljki? [smilie=aa27.gif] [smilie=aa27.gif] [smilie=aa27.gif] [smilie=aa27.gif]
Korisnikov avatar
Blue rose
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 30 Apr 2007, 10:32

Postod Aida » 21 Sep 2007, 11:53

Budući da imamo novu članicu Emi koja je 17 godina učila ples u Turskoj, zamolila bih ju da nam piše više o ovom plesnom stilu koji podjednako volim kao i egipatski. Ja već imam hrpu pitanju za nju [smilie=aa36.gif]
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 16 Mar 2006, 09:13

Postod Gogsy » 21 Sep 2007, 18:33

Aida,mozda cemo tu imati malih problema posto Emi zna govorni srpski,ali je slaba sa pisanjem (onu poruku juce sam joj ja otkucala [smilie=aa23.gif] ) tako da sam joj rekla da pokusa da se snadje i odgovori ti sta te zanima,a ako ne bude mogla,ja sam tu da kucam sta mi se kaze :-}
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod EMI » 21 Sep 2007, 18:59

cao ajda,i ja imam mnogo da vam pricam o turski ples i egipatcki i arabski juzni i sevrni ples posto sam to ucila strucno od malena ali na zalost mnogooooooooooooo sam slaba sa pisanje srbskog jezika posto sam u nisu pre samo 3 godina, trazicu pomoc od goranu da vam prenese sta god vas zanima.cmok
EMI
pocetnik
pocetnik

Pridružio se: 20 Sep 2007, 22:44

Postod EMI » 21 Sep 2007, 19:25

BLUE ROSE,u turskoj poljubiti neciju ruku to je znak postovanje i obicno to cine mladje osobe za stariji bez obzira dali ge musko ili zensko.
EMI
pocetnik
pocetnik

Postod Aida » 22 Sep 2007, 10:15

Ami, budi bez brige, sasvim te dobro razumijemo! Tako sam sretna da netko zna taj stil plesa jer je to prava rijetkost u svijetu trbušnog plesa. Svi su ludi za egipatskim a ja sam jedna od rijetkih koji se oduševljavaju ovim energičnim i strestvenim stilom. Posebno obožavam karshilamu i 9/8 pa jedva čekam da i o tome razgovaramo.

Prvo me zanima klasični turski stil, koji pokreti se najčešće koriste...i sve ono što nam možeš reći da karakterizira taj stil.
Koji se pokreti najčešće plešu uz chiftetelly?
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod EMI » 22 Sep 2007, 13:15

AIDA,jedina razlika izmedju turski ples i arabski (egipatski) ples da je turski ide brze koristi se vise simi i sut kuk nemogu da nadjem pravi prevod iz turski do srbski za te koraci (nemogu naci pravu rec),kod nas smo ubacili vise moderan ples koji se vise kreces kad igras koristis vise pokret noge i ruke i iznenada neki skok ili naglo da sedis i odmah da ustanes naravno i da se koristi ramena kad zelis pozdraviti neko od publika sa osmeh i pogled ka ta psobi, i koristmo sva moderna muzika (brza)u to se mnogo odvajamo od arabski(egibatski stil) koji i dalje koriste pesme i muzika njhovi naj vci zvezde (om kultum)i (abd alhalim) i (farid alatras) koju zahtevaju ples na mesto i neznih koraci uz koriscenge kosa (da je vrtis) i tako, vidim da ti tijana objasnila sta znaci 9\8 ples i chiftetelli i ja se slazem s njom .cmok
EMI
pocetnik
pocetnik

Postod EMI » 22 Sep 2007, 13:58

AIDA,JOS NESTO VAZNO DA DODAM U BILO KOJI STIL U TRBUSNOG PLESA PREPUSTAN JE PLASCICI DA KORISTI NJEN OMILJANI NAJ VISE KORAK, NAJ BITNJE ZNATI SVAKI STIL KOJI KORACI ZAHTEVA,I MOZDA SI PRIMETILA KOD SVAKU TRBUSNU PLESACICU ODVAJA SE U NEKI KORAK OD DRUGA, NA PRIMER JA SA CHEFTETELLINAJ VISE IGRAM SA VELOM I SAVIJENJE(ZMIJISKI KORAK). [smilie=aa40.gif] IZVINI U NAPRED POSTO IMA GRESKE O PISANJE .
EMI
pocetnik
pocetnik

Postod Tijana » 22 Sep 2007, 14:25

Emi, hvala ti puno! I nemoj da brines za greske! Razumijemo sve!
[smilie=aa20.gif] [smilie=aa20.gif] [smilie=aa20.gif]
Slika
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Postod Aida » 22 Sep 2007, 14:59

Hvala puno Emi! Samo ti piši kako znaš, mi sve razumijemo! [smilie=aa47.gif]

Ja sam napravila jednu klasičnu kor. na muziku Warda - Asena, trudila sam se staviti što više pokreta grudnim košem, malo plesa na podu, hip twist, belly rolls. Imam jednu početničku pop kor. na pjesmu od Davuta, imam jedan chiftetelly.. Sad se spremama napraviti novu kor. - novi chiftetelly s Tanyelinog CD-a. Biće prepun uvijanja i izvijanja te balansiranja sa pladnjom, ibrikom, itd. Spremam se napraviti još par pop koreografija kao fuzije sa kurdskim kolom Halay koji me naprosto oduševljava te Oyun havsi na 9/8 ali tek kad naučimo svirati činelice.

Što se tiče karshilame i romskog plesa, ja sam to davno još plesala u našem folkloru, vjerojatno znaš da i mi to plešemo u Srbiji i Makedoniji. Ja imam svoju točku koju plešem sa defom (daire) i suknjom i to sam smislila baš onako kako ti kažes, na svoj način. Medjutim, ja sam osoba koja jako drži do pravog plesa i čistoće stila, do tradicionalnog plesa koji se prenosi s generacije na generaciju, i to je ono što želim doista naučiti.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Sledeća

Povratak na Stilovi orijentalnog plesa