od Leila » 22 Sep 2007, 19:48
Slazem se donekle sa Emi, ali i sa Aidom.Mislim da je bolje kada na nastupima improvizujes, kada pleses ono sto u tom trenutku izadje iz tebe.Nikada ne plesem koreografije na nastupima, kada igram solo..znaci samo kada je u pitanju grupni nastup.Ali, opet , sa druge strane smatram da je neophodno uz improvizacije, ucenicama obezbediti i kvalitetne koreografije, da bi na dobrom primeru jednog dana bile sposobne da naprave svoje i da nauce na prakticnom primeru kako se interpretira muzika.Naravno, i improvizacija igra veliku ulogu u tome, ali ona im ne ostaje toliko u secanju koliko ostaje koreografija.Dakle, mislim da je neophodno, kao kompletan instruktor izbalansirati i jedno i drugo.
A evo na primer, sta mi je Jillina prilikom jednog razgovora rekla.Spomenula je kako joj se dopada moja koreografija sa takmicenja, a kada sam rekla da to nije koreografija, vec improvizacija na licu mesta, odigrana kako me je ponela atmosfera, rekla je da je jos vise odusevljena, ALI da smatra da je NEOPHODNO igrati koreografski, jer su to presudno za kvalitet i profesionalnost.Da ce se igranjem koreografija kvalitet plesa zasigurno podici na visi nivo.Ona, na primer igra, kako sam shvatila iskljucivo koreografski, sve isplanirano..Eto, to vam moze biti zanimljivo..:-)
Ne mogu reci da se u potpunosti slazem sa njom, a ni arapski ucitelji se ne bi sa tim slozili, ali zivele razlike u misljenjima, zar ne??