Turski stil

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Re: Turski stil

Postod EMI » 22 Sep 2007, 18:08

AIDA, TO STO CES GRADITI TNOJ STILL U PLESU NECETI UDALITI OD TRADICIONALNI TRBUSNI PLES NA PROTIV TAKO CES BITI PRAVA PLESACICA I GRADITI SEBE UZ TAJ PLES NEMOZES TI I TVOJA DRUGARICA DA BUDETE U ISTOM STILU MOZDA JEDNA VOLI BRZI PLES DRUGA SPORJI PLES NARAVNO UZ ZNANJE U OSTALIM KORACIMA I STILOVE DA IH KORISTIS KAD TI ZATREBAJU,TO STO RADIS KOR ZA PESME LEPO JE OD TEBE ALI TI JA ZAVETUJEM DA UZIVAS PRVO U PESMU I DA JE IGRAS KAKO JE OSETIS TAJ TRENUTAK ZA PUBLIKU BICES DOSADNA NAKON DRUGOK PUTA SA ISTU KOROGRAFIJU.CMOK
EMI
pocetnik
pocetnik

Pridružio se: 20 Sep 2007, 22:44

Postod Leila » 22 Sep 2007, 19:48

Slazem se donekle sa Emi, ali i sa Aidom.Mislim da je bolje kada na nastupima improvizujes, kada pleses ono sto u tom trenutku izadje iz tebe.Nikada ne plesem koreografije na nastupima, kada igram solo..znaci samo kada je u pitanju grupni nastup.Ali, opet , sa druge strane smatram da je neophodno uz improvizacije, ucenicama obezbediti i kvalitetne koreografije, da bi na dobrom primeru jednog dana bile sposobne da naprave svoje i da nauce na prakticnom primeru kako se interpretira muzika.Naravno, i improvizacija igra veliku ulogu u tome, ali ona im ne ostaje toliko u secanju koliko ostaje koreografija.Dakle, mislim da je neophodno, kao kompletan instruktor izbalansirati i jedno i drugo.
A evo na primer, sta mi je Jillina prilikom jednog razgovora rekla.Spomenula je kako joj se dopada moja koreografija sa takmicenja, a kada sam rekla da to nije koreografija, vec improvizacija na licu mesta, odigrana kako me je ponela atmosfera, rekla je da je jos vise odusevljena, ALI da smatra da je NEOPHODNO igrati koreografski, jer su to presudno za kvalitet i profesionalnost.Da ce se igranjem koreografija kvalitet plesa zasigurno podici na visi nivo.Ona, na primer igra, kako sam shvatila iskljucivo koreografski, sve isplanirano..Eto, to vam moze biti zanimljivo..:-)
Ne mogu reci da se u potpunosti slazem sa njom, a ni arapski ucitelji se ne bi sa tim slozili, ali zivele razlike u misljenjima, zar ne??
Leila
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 18 Apr 2006, 20:53

Postod Aida » 23 Sep 2007, 09:13

Ja kad plešem svoje točke, imam otprilike napravljen kostur koreografije, muziku znam napamet i šta ću otprilike na koji dio plesati. Ali ostalo je improvizacija. bez obzira plesala ja improvizaciju ili koreografiju (slažem se u potpunosti s Leilom), ja želim naučiti čisti plesni stil koji se generacijama pleše ali koji ću ja interpretirati na svoj način a ne kopirati drugog.

U Kairu sam naučila kako izgleda čisti egipatski stil. Kad prodjete tridesetak radionica i još više koreografija, steknete uvid u to kako izgeda jedan autentični plesni stil - kroz te koreografie se ponavljaju isti koraci, pokreti, plesne figure, shimmy. Vidite kakve ruke koriste, šta se pleše na odredjeni ritam, kako se rade koreografije.. Sad znam i sama napraviti koreografiju i sa sigurnišću reći to je čisti egipatski stil.

Ja bih to isto htjela znati za turski stil. Nažalost, zbog hula plesa ne mogu ići u Istanbul u radionice, ali nadam se da ce mi sa ta želja ispuniti jednog dana.
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 16 Mar 2006, 09:13

Postod Gogsy » 23 Sep 2007, 12:40

Ja ne volim solo koreografije,tada imam utisak da je takav ples nametnut i ne dolazi iz srca. U koreografiju koju sam napravila za nastup koji bi trebalo da imam sledece nedelje sam pocela da ubacujem improvizacije,a posle nekoliko puta sam je skroz improvizovala [smilie=aa14.gif]
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod Eoja » 23 Sep 2007, 13:00

Gogcy, ne slažem se sa tobom u vezi sa solo koreografijom, jer i koreografiju si ti sama osmislila po tome kako osećaš pesmu, tako da je i ona od srca.Slika
Ja nikad nisam nastupala, ali ako bih ikada, imala bih koreografiju, jer nekako volim da je sve pod konac i da je sve savršeno, ne kažem da se to ne može postići i improvizacijom, ali sam ja licno sigrunija sa koreografijom.
Možda nakon višegodišnjeg iskustva bih smela da izađem pred publiku i odigram kako me u tom trenutku inspiracija ponese.
Korisnikov avatar
Eoja
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 03 Jul 2007, 23:43

Postod EMI » 23 Sep 2007, 13:09

GORANICE, DRZIM TI PALCEVE ZA NASTUP SVE NAJ LEPSE.VELIKI CMOK
EMI
pocetnik
pocetnik

Postod Leila » 23 Sep 2007, 13:11

Eoja, potpuno si u pravu.Neko ko nema iskustva u nastupima, ne bi trebalo da plese improvizovano, jer ce ga to jos vise zbuniti i opterecivati.Kada imas koreografiju, mnogo je lakse.Ali, kada se stekne odredjeno iskustvo i sigurnost u sopstveno znanje, tada mozes pustiti osecajima na volju! :-)
Leila
super korisnik
super korisnik

Postod EMI » 23 Sep 2007, 13:17

Eoja,kad pamtis ritmove pesme znaces svaki korak kad i gde mu mesto ,kor lepa je na neku takmicenge ili kraci nastup, ali ako nastupas vise puta na isto mesto sa ista koro neces biti zanimliva niti ineresantna izgubices publiku.cmok
EMI
pocetnik
pocetnik

Postod EMI » 23 Sep 2007, 13:38

na kraj ja neznam kolko vremnski bavite taj ples ja ga pavim pre 20 godina oseticete sto vam ja pricam kad prodjete sve stilove u taj ples i kad postane neki deo od tvoj karakter, nisam protiv koro niti sam sa nastup koji samo sa koro nego sam sa mesavina i sa sve sto je pravo (originalno).
(Aida) tu sam da ti pomognem ako zelis upisati u turske skole za plesa posto cesce odlazim tamo i bavila sam to u njihove skole 17 godina.cmok
EMI
pocetnik
pocetnik

Postod Seadeta » 23 Sep 2007, 19:19

Nakon što sam nastupala u grupnim koreografijama, znam koliko je važno biti usklađen u grupi, tu je dobro poznavanje koreografije jako važno za snažan ukupni dojam.

Ipak, došlo je vrijeme i za pripremanje solo točki. Kad sam odabirala pjesme za solo točke, mogla sam odabrati samo one u kojima se dobro osjećam, na koje mogu plesati bilo kada, improvizirati, čije ritmove dobro poznajem. Zato vjerujem da ću za solo nastupe zapravo uživati u pjesmi i otplesati onako kako se u tom trenutku osjećam u prostoru.
Korisnikov avatar
Seadeta
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 01 Apr 2006, 20:15

Postod Leila » 23 Sep 2007, 20:59

Bravo, Seadeta, tako treba!! Samo napred!!! [smilie=aa20.gif]
Leila
super korisnik
super korisnik

Postod Gogsy » 24 Sep 2007, 11:31

EMI je napisao:GORANICE, DRZIM TI PALCEVE ZA NASTUP SVE NAJ LEPSE.VELIKI CMOK

Hvala Emi!!! [smilie=aa20.gif]
PS Drago mi je sto ti se svidja forum :-}
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod Blue rose » 24 Sep 2007, 20:55

EMI je napisao:BLUE ROSE,u turskoj poljubiti neciju ruku to je znak postovanje i obicno to cine mladje osobe za stariji bez obzira dali ge musko ili zensko.

Hvala puno na objasnjenju.To se meni bas svidelo na ovom klipu. [smilie=aa27.gif]

DOBRODOSLA
Korisnikov avatar
Blue rose
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 30 Apr 2007, 10:32

Postod Sanja2004 » 27 Feb 2008, 23:42

Moj omiljeni!!!
Ne mogu da objasnim svoje odusevljenje turskim stilom, bas, bas, bas mi se najvise svidja... [smilie=aa16.gif]
Sanja2004
zbunjeni korisnik
zbunjeni korisnik

Pridružio se: 25 Okt 2007, 22:30

Postod mAnO_nEgRa » 01 Apr 2008, 13:24

meni se uopste ne svidja sto igraju u stiklama...meni je to bzvz :P
Korisnikov avatar
mAnO_nEgRa
korisnik
korisnik

Pridružio se: 11 Mar 2008, 21:27