Turski stil

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Re: Turski stil

Postod Aida » 05 Maj 2010, 11:44

Nedavno sam se vratila iz Istanbula gdje sam imala priliku učiti od turskih plesačica i konačno uočiti razliku od egipatskog stila. Već sam napisala u komentaru za festival da se ples malo promijenio u zadnjih 5 godina otkako sam bila u Istanbulu. Ples je postao topliji i veseliji, pokreti sitniji i elegantniji, plesačice počele plesati više na tursku muziku, čak i na pop pjesme što je donedavno bila uvreda za Turke. Muzika je i dalje instrumentalna ali u turskoj obradi. Kostimi su vrlo pristojni, uglavnom sa širokim suknja s kojima se dosta pleše. Osjeti se velik utjecaj romskog plesa, zavladala je moda tog stila, pa plesačice ubacuju neke pokret i geste i u orijental točku. Na podu se pleše vrlo malo i to tek par figura, nema valjanja po podu, eventualno Turkish jump. Ruke jako puno plešu za razliku od egipatskog stila i to najviše valovi Nila, sporo u određenom ritmu. Okreti su pola koreografije, na stotinu načina, akcenti su svi prema van, vrlo krupni i naglašeni, shimmiyi na prstima i donjim dijelom trbuha. Akcenti kosom i rukama su obavezni, i ono što je najizražajnije kod razlikovanja ova dva stila jeeste ulazak na scenu - u eg. stilu plesačica ulazi nježno i elegantno poput kraljice, u turskom energično i sigurno poput Ksene!!!!
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 16 Mar 2006, 09:13

Postod DANCER1 » 06 Maj 2010, 07:57

Baš je zanimlivo,hvala puno Aida. [smilie=aa73.gif]
Korisnikov avatar
DANCER1
napredni korisnik
napredni korisnik

Pridružio se: 29 Mar 2009, 16:09

Postod Gogsy » 08 Maj 2010, 00:16

Zaista zanimljivo,hvala na informacijama!
Bas bih volela da vidim kvalitetan turski ples uzivo...Mada ima vremena i bice! :-)
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod *Iris* » 08 Maj 2010, 00:30

Da, divno i hvala na informacijama. Pisi jos kad budes imala, vrlo rado ucim o stilovima iz pouzdanih izvora (a takvih nema mnogo ;)).
Dancing is making love to music..
Korisnikov avatar
*Iris*
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 07 Nov 2007, 23:07

Postod Aida » 10 Maj 2010, 08:56

Zaboravih napisati još jednu vrlo važnu razliku - plesačice turskog stila plesom i pokretima prate melodiju, instrument a ne ritam kao u eg. stilu, akcente plešu samo kad su vrlo naglašeni
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Aida » 31 Maj 2010, 16:24

Evo da s vama podijelim jednu divnu vijest! Od jeseni otvaram zasebnu školu turskog stila pod imenom "Sultana" a nadam se da ću imati i plesnu skupinu koju će sačinjavati isključivo curke koje jako vole sve što je tursko, koje će se skupa sa mnom potruditi promovirati ovaj plesni stil, tursku glazbu, folklor i kulturu.
Ovo je nešto o čemu sanjam godinama, ali eto dosad nije bio pravi trenutak, prvo nisam imala dovoljno znanja u ovom stilu da bih mogla podučavati, jer turski stil nije staviti tursku muziku i plesati kako hoćeš, ima svoju tehniku, pokrete i kombinacije te drugačiji scenski nastup. Drugi razlog je što dosad nisam imala voditeljicu egipatskog stila koja bi nastavila moj rad s visokom kvalitetom i istim entuzijazmom, jer nemam vremena i snage za oboje ( a tu je još i hula). sad će školu egiptaskog stila - napredni tečaj nastaviti jedan vrlo kvalitetna plesačica što me posebno veseli, a o tom kasnije yes
Moja škola će podučavati turski pop i orijental, te razne foklorne plesove koje sam učila nedavno u Istanbulu i koje ću , nadam se imati priliku učiti jer mi je namjera nastaviti učenje i usavršavanje u ovom stilu. Jest da ću imati 5,6 učenica ali nema veze, jako sam sretna!
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Tijana » 31 Maj 2010, 21:40

Neka je sa srećom!!! Polako...napunice se grupe, sigurna sam! yes [smilie=jumping-smiley-010.gif]
Slika
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Mar 2006, 02:23

Postod jelena 93 ns » 31 Maj 2010, 21:43

Srećno Aida i sigurna sam da ćete uspeti u tome i da ćete imati puno zainteresovanih devojaka!!! [smilie=aa73.gif] [smilie=aa29.gif] dancing6
Korisnikov avatar
jelena 93 ns
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 15 Jan 2010, 15:27

Postod Aida » 31 Maj 2010, 22:35

hvala!
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod Gogsy » 01 Jun 2010, 14:46

Srecno i do mene! Mene vrlo raduje ta odluka jer sam sigurna da cete uspeti da nam priblizite turski stil u pravom svetlu!
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod *Iris* » 01 Jun 2010, 17:19

Zelim sve najbolje, i samo napred. Divim se tvojoj hrabrosti, Aida!
Dancing is making love to music..
Korisnikov avatar
*Iris*
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 07 Nov 2007, 23:07

Postod Aida » 02 Jun 2010, 09:28

Hvala na podršci! Imam hrabrosti i puno ideja, samo mi treba par curki s kojima to mogu ostvariti, a sad kako će vam se svidjeti, hmmm...malo sam skeptična jer znam kako ljudi reagiraju na ovaj melos, ali neće me to obeshrabriti! yes
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod wilwarin » 04 Jun 2010, 17:53

evo da se i ja pridruzim cestitkama a i podrsci... na zagreb belly dance festivalu su sam vidjela nefertitice i moram priznati sa su me ocarale.
sto se tice turskog stila ja ga osobno volim gledati, al sto se tice plesa jednostavno se ne nalazim u njemu... aida od srca ti zelim sve najbolje i cuvam fige da uspijes u sto ne sumnjam jer, iako te osobno ne poznam, preko foruma sam stekla dojam da stvarno sve sto radis, radis od srca pa tako uopce ne sumnjam u uspjeh. [smilie=aa29.gif] [smilie=aa80.gif]
Korisnikov avatar
wilwarin
napredni korisnik
napredni korisnik

Pridružio se: 18 Apr 2010, 14:00

Postod Aida » 05 Jun 2010, 08:37

Hvala na podršci! Znam da je ovaj stil prilično nepopularan među plesačicama, ali ja sam to mišljenje odlučila promijeniti barem u našim krajevima. Prije 5 godina bilo je nezamislivo da trbušne plesačice plešu na javnim manifestacijama,svadbama, raznim eventima u Hrvatskoj, Nefertitice su bile među prvima koje su se trudile to promijeniti, tako će biti i sad..a ja čega se primim, dajem sve od sebe da to i ostvarim...
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Postod wilwarin » 05 Jun 2010, 19:16

meni je turski stil nekako previse energican da bi ga plesala, no svidja mi se onaj video od Reyhan (vidjeh ga na temi o video clipovima) i takav sril plesa bih voljela nauciti, pa ako bude kakva radionica svakako cu doci :)
Korisnikov avatar
wilwarin
napredni korisnik
napredni korisnik

Pridružio se: 18 Apr 2010, 14:00

PrethodniSledeća

Povratak na Stilovi orijentalnog plesa