Indijski ples: od klasičnog do Bollywood-a

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Re: Indijski ples: od klasičnog do Bollywood-a

Postod Ruby » 19 Avg 2008, 14:05

Samovila je napisao:Ali okreti na kraju. Aaaa... Slika

Kostim je isto da padnes u nesvest!Slika

Svidja mi se kako radi shakama. Pretpostavljam da bi Ruby imala koju sitnicu da izbrusi do savrsenstva? [smilie=a17.gif]

Muahaahah, uvek!
Ali Colleena je zaista uradila neverovatno fuziju ovde. "Ja tu ništa ne bi dir'o." [smilie=aa27.gif]
One kružnice šakama koje radi sa prilično mekim prstima na tribal klipu je iz plesa Ghoomar, koje je ona dodatno smekšala zbog tribala. Obraćala je pažnju na detalje što me je oduševilo. A ti savršeni okreti su tribal verzija okreta iz Khalbelia plesa. [smilie=a17.gif]
"To dance is to be out of yourself. Larger, more beautiful, more powerful. This is power, it is glory on earth and it is yours for the taking. " ~ Agnes De Mille
"Dance is the hidden language of the soul." ~ Martha Graham

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 07 Feb 2007, 19:42

Postod hel » 19 Avg 2008, 21:05

wowww, nisam bila videla taj video, predivna je, ruke su joj fantasticne, predivna fusion, svidja mi se kako je sklopila pokrete. i kostim je bozanstven. beautiful.
p.s. slicice su super, sve ste predivne, sigurno je nastup bio odlican. [smilie=aa73.gif] [smilie=aa29.gif] [smilie=aa16.gif]
hel
korisnik
korisnik

Pridružio se: 12 Jul 2008, 18:58

Postod Ruby » 19 Avg 2008, 21:32

Hvala draga Hel! Slika
"To dance is to be out of yourself. Larger, more beautiful, more powerful. This is power, it is glory on earth and it is yours for the taking. " ~ Agnes De Mille

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Postod Kanha » 07 Sep 2008, 16:43

http://www.youtube.com/watch?v=I3y7e4nbwR0

kathak performed by Saswati Sen, koja je jedna od meni osobno i inace najboljih kathak plesačica, jos je bila učenica od legendarnog pt. birju maharaja :)
u ovom performansu se uglavnon koristi abhinaya

Abhinaya is the art of expression. It is the medium of presentation by which one can convey one's ideas and the feelings to others without speech but by means of mudras, mime, facial expression and movements of the body. Bharata explains "exhibiting the meaning of that which is expressed in 'Abhi' meaning forward and "nayam" meaning to lead forward the characteristics of a character is abhinayam."
Abhinayam is of four kinds.
Angika Abhinayam
Vachika Abhinayam
Aharya Abhinayam
Sattvika Abhinayam

Angika abhinayam : This abhinayam is so called because it is related to the body as a whole.It is expressed through angas, pratyangas and upangas. Hence it is called angika abhinaya.

Vachika abhinaya : This kind of abhinaya has a place with regard to kavya, which are made up of "speech". The music is real vachika abhinaya which is the most essential part of a dance. Apart from the beauty, voice clarity is necessary in dance and music so that the audience can hear and comprehend each word of the song.It expresses the rasa or emotions through words in melodious sound. This is very essential for dance since it conveys the meaning of gestures used in natya then only can it be called vachika abhinaya.

Aharya abhinaya : This is expression through decoration such as costumes, ornaments or make up. In aharya abhinayam dresses should be worn according to the sentiments and colour. Also, with suitable ornaments. Ornaments and dresses should be light in weight.This is for the comfort of the dancer.

Sattvika Abhinaya : This comes from the quality of "Sattva" (purity). In sattvika abhinaya the state of mind is natural emotion such as crying, horripulation, perspiration, change of voice, change of colour, fainting, trembling, tears etc.In other words Sattvika abhinaya can express the real natural emotion caused by external events.

zanimljivo je jos to sta se ples izvodi na jednu poemu od takodjer poznatog indijskog pisca i pjesnika R. Tagorea :)
[smilie=aa27.gif]
Korisnikov avatar
Kanha
pokusaj pocetnika
pokusaj pocetnika

Pridružio se: 07 Sep 2008, 16:19

Postod Ruby » 07 Sep 2008, 18:00

Uh, da, ona je zaista divna! I meni se se plesačice iz Lucknow gharane jako dopadaju.
Mada, moja omiljena plesačica za sada je Sharmila Sharma. Slika Učila je pod vođstvom Pandit Rajendra Kumar Gangani iz Jaipur garane i pod vođstvom gurua Pandit Birju Maharaj iz Lucknow garane.

http://www.youtube.com/watch?v=vSkE46u3mOM

http://www.youtube.com/watch?v=WtIp4m6XqHE

A ovde igra sa svojim učiteljem Pandit Rajendra Kumar Gangani, koga već pomenuh gore.

http://www.youtube.com/watch?v=Bk0xaIedlNU

http://www.youtube.com/watch?v=6_3bbYjgwdA

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Postod Kanha » 08 Sep 2008, 11:29

Ruby je napisao:Uh, da, ona je zaista divna! I meni se se plesačice iz Lucknow gharane jako dopadaju.
Mada, moja omiljena plesačica za sada je Sharmila Sharma. Slika Učila je pod vođstvom Pandit Rajendra Kumar Gangani iz Jaipur garane i pod vođstvom gurua Pandit Birju Maharaj iz Lucknow garane.

http://www.youtube.com/watch?v=vSkE46u3mOM

http://www.youtube.com/watch?v=WtIp4m6XqHE

A ovde igra sa svojim učiteljem Pandit Rajendra Kumar Gangani, koga već pomenuh gore.

http://www.youtube.com/watch?v=Bk0xaIedlNU

http://www.youtube.com/watch?v=6_3bbYjgwdA

aaaaa znam nju!!! :)
obozavam ovaj video Tarana :D
a onaj video di plese na ghazal je jako jako lipo i ima pree graceful pokrete :)
tome trebaju težit svi koji plešu kathak, glavno je imati tu gracefulness ;)
bilo bi dobro kad bi se otvorio zasebni topic samo za kathak heeh jelda Ruby :))) [smilie=action-smiley-065.gif]
Korisnikov avatar
Kanha
pokusaj pocetnika
pokusaj pocetnika

Postod Ruby » 08 Sep 2008, 12:39

Kanha je napisao:bilo bi dobro kad bi se otvorio zasebni topic samo za kathak heeh jelda Ruby :))) [smilie=action-smiley-065.gif]

Oooooo, da! [smilie=a17.gif]

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Postod Kanha » 08 Sep 2008, 12:43

amo ća napravit onda :) dobrodosli
Korisnikov avatar
Kanha
pokusaj pocetnika
pokusaj pocetnika

Postod Ruby » 08 Sep 2008, 12:49

Kanha je napisao:amo ća napravit onda :) dobrodosli

Hm, ja bih ipak sačekala Tinu, ako se napravi novi topik ona može postove o kathaku prebaciti tamo.
Mada, bilo bi lepo da postoji i poseban pdf za plesove Indije. [smilie=a17.gif] :trep trep:

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Postod hel » 02 Nov 2008, 19:37

hey ladys, ovok vikenda sam imala prvi put radionice kathal i oddisi, wooooooooowwwwwwwwwww, odusevila sam se. uzasno su oba teska, ali mi se mnogo svidjaju, devojka koja je dosla da predaje je iz madrida i dolazice svakog meseca, tako da cu da vidim da nekako uhvatim ritam pa da naucim, mnogo mi se svidelo iskustvo, i bas mi je izazov da ih naucim. love it.
hel
korisnik
korisnik

Postod Eoja » 03 Nov 2008, 08:19

hel, bas mi je drago da su ti se svidela oba plesa i prosto ti zavidim sto cete svakog meseca imati radionice =)
Kako se zove devojka koja vas poducava?
Korisnikov avatar
Eoja
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 03 Jul 2007, 23:43

Postod hel » 03 Nov 2008, 14:52

hey, devojka se zove rocío, ali joj je indisko ime sikta, njen web je siktadanza.com, sve je na spankom ali ako hoces da bacis pogled. sad je u cetvrtoj godini na fakultetu za kathak, traje iance sest, i sad u novembre i decembru ide da nastupa u indiji. jel u bg ima casova kathak i odissi?
hel
korisnik
korisnik

Postod Ruby » 04 Nov 2008, 01:23

Aaaaaahhh, odissi! Divno, diiiiivno, blago tebi! Odissi je prelep i moja velika želja.
: odlazi da odmah baci pogled na sajt:

Trupa Aabharana se bavi kathakom, a mi smo učile od Mayale koja nam je dolazila iz Zagreba. [smilie=a17.gif]

A odissi je za sad [smilie=aa19.gif] misaona imenica.

SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ruby
super korisnik
super korisnik

Postod Eoja » 04 Nov 2008, 08:30

hel, da li je ovo tvoja uciteljica?

Korisnikov avatar
Eoja
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 03 Jul 2007, 23:43

Postod hel » 04 Nov 2008, 16:59

jeste ona je, ali moram da priznam da sam je jedva prepoznala, vam se svidja kako igra? videla sam da preko youtube ima link na site tres ríos, to je njena kompanija, ne znam da li je jos uvek ima. rocío dolazi opet u decembru na radionicu, nekako mi se cini da je jednom mesecno malo, ja bih jos, malo cesce da imam casove, ali dobro, necu da se zalim.
hel
korisnik
korisnik

PrethodniSledeća

Povratak na Stilovi orijentalnog plesa