klasifikacija orijentalnih plesova

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Re: klasifikacija orijentalnih plesova

Postod Tami » 06 Jul 2010, 16:43

Polemika oko pojma trbusni-orijentalni je beskrajna.
Meni je licno odvratan naziv trbusni ples, to bi, sa moje tacke gledista, bilo isto kao kada bismo balet zvali "ples nogama i rukama" ..

U pocetku mi je bio prihvatljiv jer sam, baveci se indijskom filozofijom i jogom, u tom pojmu "trbusni ples" sagledavala ustvari moc tog plesa u odnosu na druge plesove, plexus solaris (sredina stomaka) kao energetski centar tela koji mi stimulisemo i treniramo na hiljadu i jedan nacin.. To je romanticni pogled na to. A ako sagledamo iz realistickog aspekta, kad kazes "trbusni" svi ce pomisliti na oskudnu odevenost i obnazeni stomak koji se bas ne vidja na ulici i na poslu, u skoli,..svaki dan.. Kad kazes "orijentalni" to ukazuje na vezu sa jednom kulturom, a kad kazes 'tribal fusion' to je nesto neistrazeno i potentno i sam izraz je nekako savremen i pobudjuje interesovanje bez negativnih konotacija..

Ali cinjenica je da velika vecina koristi naziv trbusni ples.
A tribal mislim da nikako nije orijentalni ples, jer u tu fuziju moze stati mnogo elemenata koji nisu svi vezani za Orijent.. Tako da ako zelimo biti tacni a izbeci naziv "trbusni", onda ga jednostavno mozemo zvati "tribal fusion". To ga definitivno oslobadja od geografskih znacenja.. A ako se ne gnusas pojma "trbusni" onda, da, on je i trbusni, ali nije orijentalni.. Ali se razvio iz orijentalnog, samo ne na teritoriji Orijenta, vec daleko daleko odatle.
To su samo nazivi.. Vazno je kako ti zoves ples kojim se bavis i da znas zasto ga tako zoves..
Korisnikov avatar
Tami
zbunjeni korisnik
zbunjeni korisnik

Pridružio se: 14 Mar 2008, 09:13

Postod floomy » 13 Jul 2010, 14:17

Amy Inferno je napisao:žao mi je što ću uletjeti na ovako staru temu, ali moram samo napomenuti kako ljudi kao vrsta nisu postojali dok je postojala Pangea (superkontinent).

ovo je stav vas, evolucionista, ali ako ovu aidinu teoriju posmatrate sa religijskog aspekta, ona itekako ima smisla! mada, iskreno, ni sama ne znam koliko se o razdvajanju kontinenata spominje u pojedinim religijama...to opet za sobom povlaci neka druga pitanja!
a mogu vam reci da mi se ovaj naziv "tribal fusion" jako svidja...zamisljam reakciju laika kojem kazete da se bavite plesom koji se zove tribal fusion... [smilie=aa62.gif]
...najlakše je fušeriti...
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 13 Okt 2007, 20:36

Postod Aida » 15 Jul 2010, 07:02

ha, ha vi još razglabate o moj teoriji! Ima netko drugačiju? Baš bi bilo zanimljivo čuti
Slika
Aida
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 16 Mar 2006, 09:13

Postod floomy » 15 Jul 2010, 14:18

cuj, pa kako ne bismo? teorija je jako interesantna i bas bi bila dobra tema za istrazivanje...
...najlakše je fušeriti...
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 13 Okt 2007, 20:36

Prethodni

Povratak na Stilovi orijentalnog plesa