Meni je licno odvratan naziv trbusni ples, to bi, sa moje tacke gledista, bilo isto kao kada bismo balet zvali "ples nogama i rukama" ..
U pocetku mi je bio prihvatljiv jer sam, baveci se indijskom filozofijom i jogom, u tom pojmu "trbusni ples" sagledavala ustvari moc tog plesa u odnosu na druge plesove, plexus solaris (sredina stomaka) kao energetski centar tela koji mi stimulisemo i treniramo na hiljadu i jedan nacin.. To je romanticni pogled na to. A ako sagledamo iz realistickog aspekta, kad kazes "trbusni" svi ce pomisliti na oskudnu odevenost i obnazeni stomak koji se bas ne vidja na ulici i na poslu, u skoli,..svaki dan.. Kad kazes "orijentalni" to ukazuje na vezu sa jednom kulturom, a kad kazes 'tribal fusion' to je nesto neistrazeno i potentno i sam izraz je nekako savremen i pobudjuje interesovanje bez negativnih konotacija..
Ali cinjenica je da velika vecina koristi naziv trbusni ples.
A
mislim da nikako nije orijentalni ples, jer u tu fuziju moze stati mnogo elemenata koji nisu svi vezani za Orijent.. Tako da ako zelimo biti tacni a izbeci naziv "trbusni", onda ga jednostavno mozemo zvati "tribal fusion". To ga definitivno oslobadja od geografskih znacenja.. A ako se ne gnusas pojma "trbusni" onda, da, on je i trbusni, ali nije orijentalni.. Ali se razvio iz orijentalnog, samo ne na teritoriji Orijenta, vec daleko daleko odatle.To su samo nazivi.. Vazno je kako ti zoves ples kojim se bavis i da znas zasto ga tako zoves..

![aa62 [smilie=aa62.gif]](./images/smilies/aa62.gif)