Egipatski baladi

Koliko ste upoznati sa stilovima trbušnog plesa, koji stil plešete, koji vam se svidja...?

Moderator: kristina

Egipatski baladi

Postod floomy » 14 Jan 2008, 19:27

vec 3 mjeseca ucim egipatski baladi, i bas uzivam! negdje sam procitala da je tezak, pogotovo za nas pocetnike, cini mi se da je aida to negdje napisala. voljela bih da cujem vase misljenje o tom stilu! hvala
...najlakše je fušeriti...
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 13 Okt 2007, 20:36

Re: Egipatski baladi

Postod Gogsy » 14 Jan 2008, 19:59

Ja jos uvek nisam pocela da ucim baladi-trenutno ucim turski.Ali ne znam,mene ne odusevljava taj stil nesto posebno.Videla sam samo par klipova koji su me stvarno odusevili.Mada,ono najbolje tesko da ce se naci na youtube-u...
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod floomy » 04 Nov 2008, 22:52

posto niko ne pise nista o ovom stilu, pisatcu ja, sta saznam i naucim ili nadjem na netu! (dosta toga sam nasla na http://www.sibel-nefa.de) a ako nesto pogresno napisem, molim vas da me ispravite!
prvo, iskljucuje bilo kakav ples na podu, zato sto tako podsjeca na spolni cin. s obzirom na dominantnu religiju u egiptu (a ovo je cisto egipatski stil, o cemu cemo kasnije), sasvim je razumljivo da je ples na podu zabranjen. plesacica je vise okrenuta "ka sebi" odnosno fokusira se na pogled u sebe, pokreti su "suzdrzani" i njene noge moraju biti jedna uz drugu, jer ne smije da skrene paznju na svoju spolnost u tom smislu.
ruke se u belediju rijetko dizu iznad nivoa ramena/glave.

nastavak slijedi....
Poslednji put menjao floomy dana 09 Nov 2008, 14:45, izmenjena 3 puta
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod floomy » 05 Nov 2008, 15:56

ovo je mozda trebao da bude prvio dio, ali cu se ipak samo nadovezati. rijec beledi znaci "sa zemlje", "zavicajni". neki izvori tvrde da ruralno stanovnistvo, sa svojim naseljavanjem gradova donosi svoje obicaje i naravno ples, koji se pod njegovim utjecajem transformise u beledi. to je gradska verzija folklornog plesa. u egiptu beledi, pored plesa predstavlja odredjen nacin zivota, govora i osjecanja. smatra se da izrazava drevne zenske moci. (meni najinteresantniji dio): najstariji pronadjeni hijeroglifi u piramidama, koji datiraju jos iz 3000. p.n.e. prikazuju zenu u beledi pozama, sto implicira na to da je on najstariji egipatski ples.
njegova profinjena, sofisticirana scenska izvedba naziva se raqs sharqi. plese se sa izvjesnom lakocom. stomak i kukovi su uvijek u pokretu.
sto se tice rekvizita koji se najcesce koriste, nabrojatcu sljedece: svijece (shamadan), bez kojih se egipatski ples ne da zamisliti; veo; stap i cinelice.
mada nosi obiljezja folklornog plesa, on se ipak razlikuje od njega jer se izvodi solo.
Poslednji put menjao floomy dana 07 Nov 2008, 15:43, izmenjena 4 puta
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod floomy » 06 Nov 2008, 22:04

nasla sam nesto i o ritmovima beledija mada mi to mnogo ne govori jer se ne razumijem mnogo u taktove. nadam se da cu moci da negdje to naucim. ili neka mi neko objasni. evo linka : http://www.venusbellydance.com/rhythms.htm#beladi
na tom linku imate i taktove za neke druge stilove. neki od tradicionalnih instrumenata su: def, "kemanche"-violina sa 3 zice, "tabla"-bubanj.
prvobitni ples se sastojao iz kombinacije pokreta kukova i ramena, i hodanja. turci su dodali belly roll, a arapi shimmy. utemeljeni ples kako ga mi danas ucimo sastoji se iz 4 elementa, i to:
-pokreti abdomena (belly rolls i flutter),
-pokreti donjeg abdomena (treskanje kukova, osmice i kruznice),
-pokreti grudima i glavom i
-poziranje (osnovni stav, polozaj ruku i okretanje)
svaki element je egipatski arhetip i treba biti izveden perfektno u svom stilu i obliku. jos jedan bitan pokret jeste i savijanje undazad.
OSNOVNE kretnje u belediju su kruznice kukovima i osmice.
( http://www.egyptiandance.biz/beledi.shtml )
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod floomy » 08 Nov 2008, 15:06

KOSTIMI
jedan beledi kostim izgleda ovako, marama oko kukova je obavezna. danas postoje malo modernije verzije kostima, kad nadjem slike postavicu ih. ovo je jedan bas tradicionalni (pretpostavljam jer je ovako sirok)

Slika
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod jaca » 08 Nov 2008, 15:30

Floomy, [thankyou.gif]
Korisnikov avatar
jaca
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 12 Nov 2007, 22:12

Postod floomy » 08 Nov 2008, 20:21

nema na cemu, draga, ovo mi je zadovoljstvo!
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod floomy » 08 Nov 2008, 20:42

evo jos jedne malo modernije i ljepse verzije kostima
Slika

...ova mi se slika jako svidja
Slika
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod floomy » 09 Nov 2008, 14:37

da li ste znali za ovu pricu? pretpostavljam da iskusnije plesacice jesu...( www.khelashidance.com/dance.html )

Origins and History of Belly Dance

The story of Ishtar and Tammouz (4,500 BC)

When Ishtar's husband, Tammouz, died (to this very day, Tammouz means July in Arabic) and returnd=ed to the world of darkness, the womb of the earth, Ishtar decided to save him by craft and to bring back the light. She dressed up in all her splendor, tied a girdle around her hips and donned seven veils to enter the netherworld through seven gates. The goddes of love danced seductively at each gate, each time leaving one veil to gain entrance. At the seventh gate, she removed the last veil. During the whole of her stay in the underworld, all life on earth stood still, deprived of love, growth and celebration. Only when Ishtar returned, fully veiled to shield her secret from human eyes, did life on earth blossom again. her reunion with Tammouz was celebrated every year at the beginning of spring and symbalized the reawakening of nature and life.

Ishtar's dance of the seven veils survived troughout history. It was given several interpretations according to different social attitudes towards women. Although we can only guess at ishtar's seduction dance, her movements must have resembled those of bellydancing. The girdle or scarf tied around the hips by every Middle Eastern dancing woman reminds us of Ishtar's dance and transforms today's women into interpreters of a culture long ago.
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod enisa » 23 Jun 2009, 11:24

Meni se svidja beledi, tehnika nije teska, ali moras da razumes pesmu. Ne samo bukvali prevod, nego i skrivena znacenja, a to nije bas lako za nas iz druge kulture.

Moji omiljeni belediji [smilie=aa14.gif]

Šta je pokret? Most između tela i svesti. Veza između materijalnog i duhovnog.
Pokret daje telo duši, i dušom ispunjava telo.
Korisnikov avatar
enisa
korisnik
korisnik

Pridružio se: 13 Nov 2007, 18:18

Postod floomy » 01 Jul 2009, 18:35

da tu si u pravu mada za sve stilove vrijedi isto, poznavanje teksta pjesme je kljucno za izvodjenje plesa. mada se mi stranci mozemo "vaditi" na instrumentalnu muziku... [smilie=aa27.gif]
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod enisa » 09 Jul 2009, 14:47

Floomy, da li još uvek učiš beledi? (sad vidim koliko je tvoj prvi post star) Kako napreduješ? Da li si ga uklopila u neki nastup? Kakva su ti iskustva u vezi toga (bilo vezano za učenje ili za nastup)?
Šta je pokret? Most između tela i svesti. Veza između materijalnog i duhovnog.
Pokret daje telo duši, i dušom ispunjava telo.
Korisnikov avatar
enisa
korisnik
korisnik

Pridružio se: 13 Nov 2007, 18:18

Postod floomy » 03 Nov 2009, 16:43

heheheh ja sam sada mama i pauziram sa plesom jer nemam vremena za casove. svoju beledi grupu sam morala napustiti jer sam se udala u drugi grad, ali sam nastavila plesati kao trudnica kod jedne druge instruktorke mada ona ne poducava beledi. ali nema veze. cim bebac malo poraste nastavicu. sto se tice beledija sada ga ucim samo sa youtube. imali smo jedan nastup otprilike prije godinu dana i bilo je super. mislim da taj stil i nije toliko tezak za ucenje makar se meni tako cini.
Korisnikov avatar
floomy
super korisnik
super korisnik

Postod *Iris* » 04 Nov 2009, 17:14

Meni je baladi opseseja lately..
Dancing is making love to music..
Korisnikov avatar
*Iris*