Tango

Salsa, Flamenko, Tango, Hip-hop...

Moderator: kristina

Tango

Postod Tijana » 17 Jun 2009, 23:36

Tango
Slika
O tačnom izvoru tog plesa se još uvijek raspravlja. Pretpostavlja se da vuče korijene iz Španije ili Maroka. I značenje samog imena je nejasno. Na Kubi i u Brazilu riječ tango je izraz koji se pojavio početkom 19. vijeka, a označavao je solo ples kojeg su izvodile žene. Tek kasnije se počeo izvoditi u paru. Rodno mjesto pravoga tanga je na zapadnoj obali La Plate, u Buenos Airesu, i zato tango imenujemo Argentinski tango. Priča tanga započinje s argentinskim gaučosima koji su odlazili u pune noćne klubove i molili lokalne djevojke za ples. Budući da se nisu tuširali, djevojke su kružile oko njih zabacujući glave unazad. Kako su gaučosi stalno jahali, pri čemu su koljena u savijenom položaju, taj položaj nogu su prenijeli i na ples. U argentinskom tangu se pokazuju suprotnosti muško-žensko, čvrsto-mekano, grubo-sentimentalno, a najčešće ga prati muzika violine, gitare, flaute i klavira. Zbog svog erotičnog karakterima je bio godinama zabranjen. Tango je počeo osvajati Evropu 1907. godine, a prvi ga je preuzeo Pariz. U Americi ga je popularizirao Rudolf Valentino. Englezi su argentinski tango pretvorili u standardni ples, čije su karakteristike trzaji (prvenstveno glavom), strastveni progresivni pokreti, nagla zakašnjenja i strogo odvajanje figura, nema dizanja i spuštanja. Evropski tango zahtijeva strogo podudaranje s ritmom. Fraziranje je vrlo bitno. Izvodi se u 2/4 taktu, a naglasak je na prvom i trećem udarcu.
Izvor:wikipedia

Jeste li nekada plesali tango?Da li vam se dopada ovaj ples? Pisite... cek cek
Slika
Korisnikov avatar
Tijana
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Mar 2006, 02:23

Re: Tango

Postod Gogsy » 17 Jun 2009, 23:58

Ja sam bila na jednoj radionici argentinskog tanga i moram da priznam da i nije bas my cup of tea. Pokrete sam lagano savladala,ali...NE ispunjava me. Volim nesto drugacije-tipa salsa.
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod jelena 93 ns » 27 Jan 2010, 20:31

Ucila sam tango, ustvari isla sam u skolu latino plesa, ali nije mi to bilo to... sve dok nisam pronasla trbusni ples... on me ispunjava potpuno!!! yes
Korisnikov avatar
jelena 93 ns
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 15 Jan 2010, 15:27

Postod jela_pulchra » 26 Mar 2010, 09:53

Auf, drugari, onda sam ja ovde neki izrod. Meni je tango nešto najlepše što par može da pleše. Komplikovani stiskavac sa pletenjem nogu koji zahteva potpuno razumevanje među partnerima. Igrala sam nekoliko puta i svaki sam bila presrećna. Samo mi stalni partner fali.... rose 3
I kad već stavljate snimke, nemojte trapavog Gira!!!
Jedno su malo pravi argentinci, a drugo je tango iz flima Mulen Ruž (obrada Stingove pesme)

Korisnikov avatar
jela_pulchra
zbunjeni korisnik
zbunjeni korisnik

Pridružio se: 13 Maj 2009, 22:25

Postod *Iris* » 26 Mar 2010, 11:45

Apsolutno se slayem, i meni je tango argentino najlepsi partnerski ples koji postoji. I potpuno sam zaljubljena u njega. Nadam se da cu ga jednom nauciti, sa naravno pravim partnerom ;]

Ima jos nekoliko manje popularnih partnerskih plesova koji mi se jako dopadaju, ali tango je ipak #1.
Dancing is making love to music..
Korisnikov avatar
*Iris*
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 07 Nov 2007, 23:07

Postod Maja87 » 07 Jun 2010, 13:39

Ah.. Zasto je ova tema zamrla.. Jedno kratko vreme sam se bavila ovim plesom, kao i salsom, bachatom, i sve sto ide uz latino zvuk.. Ucila sam i muske i zenske korake. Cini mi se da je muskarcu teze zato sto vodi, pa mora celokuonu igru da osmisli, s druge strane zene su obicno vise u pokretu, pa stoga dodje podjednako tesko/lako. Menije u pocetku bilo nezgodno, jer sam u orjentalnom plesu navikla da igram solo, i nekada ja hocu malo drugacije da odigram od onoga kako me partner vodi.. Elem.. takve stvari, da ne kazem problemi, sigurno nestaju kada sa nekim dugo vezbate, jer onda i razmisljate slicno, ritam vas vodi u istom pravcu.. Tango=strast.. Jos uvek nisam sigurna da li je lepse igrati ili posmatrati. U svakom slucaju, predstavlja uzivanje!
Korisnikov avatar
Maja87
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 22 Dec 2007, 20:16

Postod Gogsy » 07 Jun 2010, 17:34

Maja87 je napisao:Menije u pocetku bilo nezgodno, jer sam u orjentalnom plesu navikla da igram solo, i nekada ja hocu malo drugacije da odigram od onoga kako me partner vodi..

O,da! Samo sto meni to jos uvek predstavlja malo problem (jos nisu stigli da me ukrote,hehehe). Kazem im lepo: "Ljudi,ja sam solista,nisam navikla da mene neko vodi,nisam navikla da sa nekim plesem tako",a oni meni da cutim,opustim se i pratim.
Bas sam isla na salsa zurku prosle nedelje (malo je off posto pricamo o tangu generalno...) i bila sam zapanjena sta je izvukao latino instuktor iz mene-ja sam sa njim otplesala citave klupske koreografije bez problema (na kizombu,bachatu i salsu) i posle su me svi optuzivali da sam lagala da nikada nisam igrala to i da nemam pojma... Doduse,opustila sam se maksimalno da bih bila u stanju da se uzivam u muzici i skroz ispratim partnera jer ukoliko si iole stegnut-pisi propalo.
*Gorana*
Korisnikov avatar
Gogsy
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 21 Okt 2006, 18:47

Postod Maja87 » 07 Jun 2010, 21:59

Gogsy, to nista nemoj da te cudi! Ja sam sa drugaricom isla na casove, koja se takodje bavila trbusnim, i dosta brze smo napredovale od ostatka, iako je i nama to bilo prvo susretanje. Nisu to bas srodni plesovi, pa da kazemo da je zbog toga.. Ali ima tu neceg.. Ono sto mislim da je bitno je osecaj za ritam, i sama mogucnost da se muzika oseti, i da se prepsti ritmu. S druge strane.. i zelja da se prepusti, da se ovlada.. sve ide lakse uz osmeh na licu [smilie=aa19.gif]
Naravno.. i pocetnici su obicno pokoceni, a ako se neko vec ranije bavio nekim plesom, barem ce toga biti oslobodjen :)
Korisnikov avatar
Maja87
super korisnik
super korisnik

Pridružio se: 22 Dec 2007, 20:16

Povratak na Ostali plesovi